fbpx

SWISH: 900 18 19

HJÄLP
LIBANON

För att donera din gåva till Libanon, klicka på DONERA NU och välj “katastrof” under engångsgåvor.

Vad vi gör

Beirut, Libanon: 135 dödade och tusentals skadade 
efter enorm explosion

Minst 135 människor har dödats och tusentals har skadats i en enorm explosion i Beirut, Libanon enligt de senaste rapporterna. Islamic Relief är på plats med mat och vatten till de hårdast drabbade. 

Videomaterial som delades på sociala medier visade ögonblicket då en lagerlokal exploderade och skickade en enorm chockvåg över staden som krossade fönster, skakade byggnader och förstörde hem. Uppskattningsvis har 300 000 personer lämnats hemlösa.

Explosionen och chockvågorna hördes och kändes så långt bort som Cypern – mer än 200 km från Beirut.

Förstörelsen av Beiruts hamn kommer att skada landet ytterligare då majoriteten av all import skett via denna hamn.

Islamic Reliefs landschef, Nidal Ali, sade i ett uttalande:

”Islamic Relief har redan börjat agera – vi tittar på att tillhandahålla dricksvatten och mat till människor som har förlorat sina hem. Om några dagar kommer vi också att börja hjälpa till med att rensa gatorna med spillror som orsakats av sprängningen och förse människor som för närvarande är utan arbete med kontanter för att hjälpa till. På längre sikt kommer vi att behöva fortsätta att tillhandahålla matpaket, eftersom hamnen har förstörts, vilket innebär att livsmedelsimporten kommer att minskas avsevärt till ett land som redan är på knäna. ”

Sjukhus i Beirut fyllda av skadade människor

Libanons ekonomi var redan påväg att kollapsa till följd av den pågående finanskrisen och belastningen av covid-19. Sjukhus i Beirut är nu överfulla med skadade människor, och patienter har blivit hänvisade till Tripoli, 50 mil norr om huvudstaden, för behandling.

Islamic Reliefs team är på plats i Libanon

Efter att ha genomfört en grundlig behovsanalys har Islamic Relief-teamet i Beirut identifierat mat, vatten och skydd som de mest angelägna behoven.

Dina donationer kommer att finansiera ett omedelbart akut behov, långsiktig rehabilitering och återuppbyggnad.

Vår första insats kommer att fokusera på distribution av färdiga måltider, hygienutrustning och hälsoinsatser för att stödja människor med akut behov av humanitär hjälp – människor som sökt skydd i kommunala byggnader som skolor, moskéer och kyrkor.

Donera här och hjälp oss rädda liv. 

Genom att använda denna hemsida så godkänner du Islamic Reliefs Integritetspolicy