fbpx

SWISH: 900 18 19

KATASTROFINSATSER

 

Vad vi gör

Vi är snabbt på plats när katastrofer slår till

Islamic Reliefs målsättning är att vara först på plats för att hjälpa de drabbade när en katastrof slår till. När översvämningar, torka eller jordbävningar inträffar är vi där och förser människor med mat, vatten, tak över huvudet, läkemedel och hygienartiklar till familjer som har förlorat allt. Dessa människor har inte råd att vänta på att vi samlar in pengar. Därför arbetar vi för att ha så pass stark ekonomisk beredskap att vi omedelbart kan påbörja insatser när katastrofer sker.

Men vi hjälper inte bara till att rädda liv i den akuta situationen. Vi hjälper också till att bygga upp samhällen. När den omedelbara nödsituationen är över stannar vi kvar och hjälper familjer att komma på fötter igen.

Vi hjälper samhällen att vara bättre rustade inför katastrofer

I områden där katastrofer regelbundet inträffar arbetar vi för att minska effekten – redan innan nästa katastrof slår till. I översvämningsdrabbade länder som Bangladesh har vi lyft upp hus på socklar så att vattnet inte ska nå dem. I länder med återkommande torka såsom Niger bygger vi brunnar och odlar tillsammans med befolkningen grödor som överlever vid torrt klimat – allt för att ge människor beredskap att klara nästa torrperiod bättre.

Just nu – krigen i Syrien och Jemen

Syrien var ett av de länder som drabbades allra hårdast när den arabiska våren svepte över Mellanöstern 2011. Flera hundra tusen människor har dödats, och civila har lämnat sina hem i miljontal för att undgå våldet.

Det var svårt att tillhandahålla hjälp inne i Syrien, men Islamic Relief kämpade för att få tillträde. Sedan början av 2012 har vi bistått befolkningen med mat, medicinsk utrustning och annat inom Syrien – i Aleppo, Damaskus, Idlib och andra städer.

Vi har också stött flyktingar på Syriens gränser sedan krisens början. Genom våra baser i Irak, Jordanien och Libanon har vi hjälpt tusentals människor. Läs mer om vårt pågående arbete i Syrien här. 

Matutdelning i Jemen under Ramadan 2019.

I  Jemen pågår världens största humanitära kris skapad av människor. Kriget som pågått sedan 2015 har drivit två miljoner människor på flykt, fått ekonomin att kollapsa och skapat en hungersnöd som hotar tiotusentals människor. 80 procent av befolkningen – 24 miljoner människor – uppskattas vara beroende av humanitär hjälp.

Islamic Relief finns på plats i 19 av Jemens 22 guvernorat. Vi delar ut mat till familjer, förser dem med rent vatten, och bistår hälsokliniker med nödvändig utrustning för att exempelvis kunna behandla undernäring, kolera  och krigsskador.

Läs mer om våra insatser i Jemen här. 

Genom att använda denna hemsida så godkänner du Islamic Reliefs Integritetspolicy