fbpx

SWISH: 900 18 19

KRIGET I SYRIEN

650 kronor kan mätta en
familj i Syrien i en månad

2 000 kronor kan ge en
person tak över huvudet

För att donera din gåva till Syrien, klicka på DONERA NU och välj “katastrof” under engångsgåvor.

Vad vi gör

Kriget i Syrien har skördat sina offer under mer än åtta år. Flera hundra tusen människor har dött och sex miljoner människor är på flykt inom landet. Lika många har flytt till grannländer och andra delar av världen. 11,7 miljoner människor i landet är i akut behov av humanitär hjälp. 6,5 miljoner människor har brist på mat.

Islamic Reliefs arbete i Syrien

Kriget i Syrien har slagit mycket hårt mot befolkningen, som har omfattande behov på en lång rad områden. Islamic Reliefs arbete omfattar bland annat:

  • Sjukvårdsinsatser.
  • Matpaket eller vouchers för att köpa mat
  • Tak över huvudet.
  • Vatten och sanitet.
  • Barnkit, filtar, kläder och värmefläktar.
  • Finansiellt stöd till flyktingfamiljer.
  • Psykosocialt stöd till människor på flykt.
 

Sumaya träffades av splitter – nu kan hon leka igen

Sumaya i Syrien får rehabilitering efter att ha träffats av splitter

Kriget i Syrien drabbar liksom alla krig barn hårdast. Sumaya på bilden ovan är 6 år och yngre än kriget själv. Hennes familj flydde från Raqqa när kriget i Syrien bröt ut. De flyttade, som så många andra flyktingar i Syrien, från det ena till det andra stället på jakt efter skydd. Till slut hamnade de i Darkush i Idlib där de bor i ett flyktingläger. En dag var Sumaya ute och lekte med andra barn när hon hörde ljudet av ett flygplan.

– Jag minns att det kändes som att jag flög. Nästa sak jag minns är att jag vaknade på sjukhuset.

Sumaya hade träffats av splitter från en missil. Hon genomgick flera operationer, men för att kunna gå igenom behövde hon också genomgå fysioterapi. Efter flera sessioner på ett center som drivs av Islamic Relief lyckades hon återigen ta några steg.

– Nu kan jag leka med mina vänner igen. Jag drömmer om en säker plats där det inte kommer några bombplan. Jag hoppas att jag själv kan bli läkare och arbeta med barn som skadas i krig, säger Sumaya.

Zaid förlorade sin bror och sin mamma i flygattacken

Zaid i Syrien fick en protes efter att ha träffats av splitter i en flygattack.

Zaid, hans föräldrar och syskon bodde i Damaskus, men i början av konflikten flyttade de till en by i Idlib. Men inte heller här kunde de undgå bomberna.

– Vi brukade fly till fälten under attackerna och tillbringa nätterna under olivträden, berättar Zaid.

När han var sex år träffades Zaids hus av en missil. Den landade bara några meter från honom. Både hans och hans lillebror Mohammed dödades. Zaids högra fot skadades och han fick sedan flytta till ett flyktingläger. I början gick han till skolan med kryckan, men sedan fick han en protes, som han nu inte kan tänka sig att vara utan.

– Jag kan både gå och springa. Jag önskar att alla barn i lägret skulle få proteser om de behöver, så att de inte behöver känna att de är underlägsna andra barn. Jag hoppas att detta krig ska ta slut. Jag drömmer om att återvända till min by och leva i fred.

Barn som Sumaya och Zaid behöver din hjälp – donera nu.

Tusentals familjer i Syrien får mat under ramadan och Eid al-Adha

En kvinna tar emot matpaket under ramadan 2019.

Under ramadan och Eid al-Adha delar Islamic Relief ut matpaket till de mest behövande i över 30 länder, bland annat Syrien.

Under ramadan 2018 fick över 160 000 personer matpaket. Bland dessa fanns internflyktingar, kvinnoledda hushåll och barn som förlorat en eller båda sina föräldrar. Matpaketen delades ut i Idlib, Aleppo, den svårtillgängliga Daraa-provinsen och längs den turkiska gränsen. Matpaketen innehöll ris, bulgur, linser, mjöl och olja och utgör en viktig källa till näring för utsatta familjer.

Under Eid al-Adha 2018 fick 125 000 personer i norra Syrien och Turkiet adahi / qurbanikött, exempelvis internflyktingar, änkor och personer med funktionsvariation. Gåvan skänker ljus i en i övrigt ofta mycket svår tillvaro.

Islamic Relief bygger upp den syriska sjukvården

Flera år av krig har raserat det syriska sjukvårdssystemet. Med finansiering från Sida har Islamic Relief arbetar för att åter bygga upp sjukvården och tillhandahålla livsnödvändig vård för syrierna. Bland annat rullar fyra mobila kliniker i  norra Syrien – se filmen nedan!

Mobila kliniker i norra Syrien

3,7 miljarder kronor i bistånd till Syrien

Islamic Relief har sedan konflikten började levererat bistånd för 3,7 miljarder kronor till Syrien och de omgivande länderna. Under 2018 bistod vi över tre miljoner behövande människor i Syrien och i grannländerna Libanon, Jordanien, Turkiet och Irak. Inom Syrien har vi arbetat inom områden som Aleppo, Idlib och Homs.

Klicka här för att läsa mer om vårt arbete i Syrien (på engelska) 

Genom att använda denna hemsida så godkänner du Islamic Reliefs Integritetspolicy