Nätverket Goda Grannar tilldelas årets Martin Luther King-pris

Nätverket Goda Grannar, som består av Islamic Relief, Svenska Kyrkans församlingar på Södermalm och Stockholms moské, är mottagare av årets Martin Luther King-pris.

”Goda grannars livskraftiga initiativ inspirerar oss alla att gå från ord till handling och främja den jordmån som demokratisk samvaro bygger på”, lyder en del av juryns motivering.

Goda Grannar startade som ett initiativ för att tillsammans ge bland annat tak över huvudet till de många flyktingar som kom till Stockholm under 2015. Sedan dess har nätverket utvecklats och arrangerar bland annat språkkaféer och samhällsrådgivning på Södermalm och Norrmalm.

– Detta pris delas av många, inte minst alla volontärer som bidragit med sin tid, sitt engagemang, sitt stora hjärta och kompetens för att skapa ett mänskligare samhälle, säger Fredrika Gårdfelt, fredspräst i Katarina församling.

godagrannar islamic relief
Tidigare Goda Grannar-medarbetaren Kerstin Bergeå med besökare på ett språkkafé.

Så här lyder juryns motivering:

Martin Luther King har sagt att ”vi måste bruka vårt förstånd till att lika rigoröst planera för fred– som vi har gjort det för krig.”  Det var bland annat krig som orsakade det stora antal flyktingar som anlände till Sverige 2015. Många brukade sitt förstånd för att rigoröst planera för ett gott mottagande.

Bland dem finns Goda Grannar som uppstod mitt på Södermalm på initiativ av Katarina församling, Stockholms moské och Islamic Relief. I en tid som präglas av ökad polarisering och mindre gemensamma ytor lyser Goda Grannar upp som ett gott exempel på styrkan i att samverka. Här bär samarbete och tillit till varandra vägen mot en gemensam solidaritet och handlingskraft. De visar att det är möjligt att mötas från olika bakgrund, i respekt för varandras kultur och religion, och samverka för ett bättre samhälle. Vår pristagare är ett föredöme i att välkomna och ta vara på en stor bredd av kompetenser. Föreningsaktiva och professionella inbjuds att ideellt bidra med sina speciella kunskaper och möjligheter.

Martin Luther King uppmuntrade oss att omvandla vår frustration över orättvisor till energi för att skapa den värld vi vill se. Goda grannars livskraftiga initiativ inspirerar oss alla att gå från ord till handling och främja den jordmån som demokratisk samvaro bygger på. Ett exempel på att bruka förstånd till rigorös planering för fred genom att i handling leva ordet ”tillsammans” och ”välkommen”. Priskommittén anser att projektet visar på en intensiv men lågmäld konstruktiv kraft som stärker medmänsklighet och minskar orättvisor i sann Martin Luther Kings anda.”

– Vi är mycket stolta och glada över att Goda Grannar får detta pris. Det finns tyvärr starka krafter i världen och i Sverige som verkar för polarisering. Då är det extra värdefullt med initiativ som gör motsatsen, och visar på vikten av samarbete över religionsgränser. Priset är ett kvitto på det oerhört viktiga arbete som görs av personal och volontärer, och som vi hoppas kunna fortsätta med under lång tid framöver, säger Mohamed Ibrahim, generalsekreterare på Islamic Relief Sverige.

Jalal Darir, flyktingsamordnare på Islamic Relief som driver samarbetet Goda Grannar med Svenska kyrkan och Stockholms moské.
Jalal Darir, flyktingsamordnare på Islamic Relief som driver samarbetet Goda Grannar med Svenska kyrkan och Stockholms moské.

Jalal Darir, flyktingsamordnare på Islamic Relief Sverige och en av de drivande krafterna inom Goda Grannar, instämmer:

– Detta är jätteglada nyheter och ger oss kraft att fortsätta vårt arbete med att sprida fred och rättvisa i samhället.

Om Martin Luther King-priset:

Martin Luther King-priset delas ut av Equmeniakyrkan, Kristna Fredsrörelsen och Sveriges kristna råd, och är ett pris som i Martin Luther Kings anda ska fira hans arv för hopp och försoning.

Här kan du läsa mer om priset.

Läs mer om Goda Grannar här, och om Islamic Reliefs övriga arbete i Sverige här.

Rapportera oegentligheter

För att säkerställa att Islamic Relief är en trygg och säker organisation för människor som vi möter har vi en policy mot oegentligheter.