Skulle du klara av att välja vilket av dina barn som fick gå i skolan? Det valet stod Husseins och Ismails pappa inför.

Familjen är flyktingar från krigets Syrien, men när de kom till Libanon var pappan tvungen att välja vem av sönerna som skulle få gå i skolan. Hos utbildningscentret som Islamic Relief och Världens barn stöttar är både Hussein och Ismail välkomna.

När den så kallade Islamiska staten tog över Raqqa i Syrien flydde bröderna Hussein och Ismail och deras familj till grannlandet Libanon. Här är livet tufft för syrier och palestinier, som ofta bor i trånga flyktingläger. Husseins och Ismails hem består av ett rum där hela familjen ska sova, äta, laga mat och studera. Hussein och Ismail är båda i skolåldern, men den statliga skolan i Libanon kostar pengar och deras pappa hade inte råd att skriva in dem båda två. Han tvingades välja vem av barnen som skulle få en utbildning. Det blev storebror Ismail, 10 år.

Med insamlade medel från Världens Barn stöttar Islamic Relief fyra utbildningscenter i Libanon. De kallas utbildningscenter för att de inte är officiella statliga skolor – men här är både Ismail och Hussein välkomna.

– Det jag vill göra på centret är att måla, rita, leka och spela fotboll. När jag blir stor vill jag spela fotboll. Eller bli läkare för att kunna hjälpa barn, säger sjuåriga Hussein.

Storebror Ismail vill bli ingenjör för att kunna bygga fina hus där människor kan bo.

– De ska ha balkonger så att sol och vind kommer in i husen.

Hussein och Ismail har varit med om mer än vad något barn ska behöva på sin flykt från Raqqa i Syrien. I Merkez Nour, som deras utbildningscenter heter, får de och de andra barnen leka, spela teater och spela musik för att bearbeta sina svåra upplevelser. De får också grundläggande utbildning. På så vis kan Ismail och Hussein behålla en känsla av en normal vardag trots att de flytt sitt land. Deras livsviktiga utbildning säkras också, så att både Ismail och Hussein kan fortsätta tro på sina drömmar.

Läs mer om Världens barn-insamlingen!