fbpx

SWISH: 900 18 19

GODA GRANNAR VÄLKOMNAR NYANLÄNDA

Vårt arbete i sverige

Språkkafé, utflykter och samhällsinformation

Islamic ReliefStockholms moské och Svenska kyrkans församlingar på Södermalm utgör tillsammans nätverket Goda Grannar, som ordnar språkkafé, samhällsinformation och utflykter för nyanlända.

Goda Grannar startade under flyktingvågen 2015 med att erbjuda en hjälpande hand till de många nyanlända som kom till Sverige. Akuta insatser med tak över huvudet följdes av mer långsiktiga behov som språkkafé, samhällsrådgivning och mötesplatser, vilket vi har fortsatt med.

En annan viktig del är matchningen av kompisfamiljer, där en etablerad familj får träffa och lära känna en nyanländ familj, till stor glädje för båda parter. Här skriver Svenska Dagbladet ett fint reportage om kompisfamiljer, där en av de medverkande berättar:

– Sedan jag kom till Sverige försöker jag att umgås med icke-arabisktalande. Vi bor i ett nytt land och får lära känna lokalbefolkningen. Vi får veta vad de har för traditioner och värderingar, och lära oss språket direkt från dem. Då förstår vi hur de tänker. Det gör att det blir lättare när vi börja jobba.

Utflykter och aktiviteter för nyanlända barnfamiljer

Under 2018 drog Goda Grannar också igång en ny satsning på Norrmalm tillsammans med Norrmalms stadsdelsförvaltning och Norrtulls Sportklubb. Satsningen finansierades av Länsstyrelsen i Stockholm med syfte att förbättra integrationen.

Goda Grannars målgrupp är de 450 nyanlända som bor på Norrmalm, men som inte alltid hittar till aktiviteter som arrangeras av stadsdelsförvaltningen. Målet är att skapa förankring i den nya staden och ett kontaktnät för unga föräldrar med små barn. Goda Grannar arrangerar utflykter för nyanlända och etablerade föräldralediga till exempelvis Exploria lekland, Moderna Museet och Naturhistoriska riksmuseet.

I oktober anordnade vi en mycket lyckad grannfest på genomgångsboendet Vasen, dit uppskattningsvis 200 personer kom och minglade. I juni 2019 hade vi en avslutningsutflykt då flera föräldrar och barn åkte och badade, fikade och spelade kubb!

Läs mer om Goda Grannar här, eller följ vårt arbete på Facebooksidorna Goda Grannar Södermalm eller Goda Grannar Sundbyberg

Vill du bli volontär? Läs mer här eller mejla volontar@islamic-relief.se 

Genom att använda denna hemsida så godkänner du Islamic Reliefs Integritetspolicy