//Stora behov efter skalvet i Indonesien

Stora behov efter skalvet i Indonesien

2018-10-03T08:40:07+00:002018/10/01|

Läget är mycket allvarligt efter den omfattande jordbävningen och tsunamin i Indonesien i fredags. Islamic Relief och våra samarbetspartners gör vårt yttersta för att hjälpa de drabbade.

I fredags drabbades ön Sulawesi i Indonesien av en förödande jordbävning och efterföljande tsunami. Över 800 människor rapporteras ha dött hittills, men denna siffra befaras öka. Tusentals hem har kollapsat och 750 000 människor tros vara påverkade av jordbävningen.

Islamic Relief och våra lokala partners jobbar nu med akuta livräddande insatser i Donggala och Palu. Vår partnerorganisation PKPU körde i 17 timmar och sov utomhus för att så snabbt som möjligt Donggala. Det är ett av de hårdast drabbade områdena och mycket lite information har kommit härifrån. De arbetar där med röjningsarbete, att transportera skadade till sjukvårdsinrättningar och omhänderta döda kroppar.

Stora områden är fortfarande onåbara. Kroppar sitter fast under rasmassorna och skadade människor behöver sjukvård. I Palu City bistår ett sjukvårdsteam från Islamic Reliefs partnerorganisation Rumah Zakat de svårast skadade

– Jordskred har skurit av stora vägar vilket har försvårat möjligheterna att hjälpa människor i desperat behov. Vi hör om så många akuta medicinska fall, exempelvis huvudskador och brutna ben, och många av dem går inte att nå, säger Nanang Dirja, Islamic Relief Indonesiens landchef.

Det har inte funnits någon elektricitet på flera dagar och våra partnerorganisationer har arbetat i mörker. Nu mobiliserar Islamic Relief för att möta behoven av mat, mediciner och skydd. När de akuta räddningsinsatserna är över tros dessa behov bli mycket omfattande. Islamic Relief har startat en akut insamling där vi globalt hoppas kunna få in 1 miljon dollar för att hjälpa de drabbade.

– Vi är fast beslutna att göra så mycket vi kan i den inledande akuta fasen, och sedan hjälpa människor att återhämta sig och återuppbygga sina samhällen. Chocken och katastrofen kommer att kännas i månader och år framöver, långt efter att rubrikerna tystnat, säger Nanang Dirja.

Ditt bidrag gör skillnad för de drabbade!

Swish: 9001819

PG: 900181-9

BG: 900-1819

Märk betalningen med ”Katastroffond”. Eller bli månadsgivare och hjälp oss vara redo när katastrofer som denna slår till.

Foto: PKPU Human Initiative

Stöd oss :

Bli månadsgivare

Swish 9001819


PG 900181-9


BG 900-1819


märk med ”Katastroffond”