Sardar, en hjälparbetare på Islamic Relief som arbetar i Irakiska Kurdistan, rapporterar om hur den hårda vinter försvårar läget för de fördrivna flyktingfamiljerna.

Ungefär tre miljoner människor tros vara fördrivna av den komplicerade och utdragna konflikten i Irak. Många söker skydd i Irakiska Kurdistan, som också tar emot flyktingar från grannlandet Syrien. Där striderna har fortsatt i flera år med oförminskad styrka vilket har lett till den största flykting strömmen i modern tid.

Kämpar för att bli varm

“Situationen här är hård och hjärtskärande, speciellt på vintern. Det blir kallt här så här års, speciellt på nätterna. Många fördrivna familjer kämpar för att bli varma. De lever i ouppvärmda tält eller byggnader, så som skolor. Deras vinterkläder och filtar är hemma, de kunde inte ta med sig mycket att bära när de flydde. ” säger Sardar.

Mat är en bristvara. De behöver oljeaggregat och olja till dem. De behöver en spis och mat att äta. De behöver varma kläder och skor, så som filtar och madrasser för att underlätta deras lidande.

Enkel, men livsavgörande hjälp.

Islamic Relief hjälper. Vi prioriterar de mest sårbara, vi delar ut enkla men livsavgörande varor i lägren och samhällen. Ofta i områden där hjälpen är knapp. Som del av det här världsomspännande programmet hjälper vi Syriska flyktingar, i tre olika läger, med madrasser, filtar, kuddar och barnkläder. Dessutom tillhandahåller vi spisar, vilka också ger värme, såväl som hygien artiklar, matpaket och färskt bröd. Vår senaste vinterutdelning vid Darshakran lägret, nära Erbil.