Islamic Relief på plats i Tripoli, LibyenSjukvårdssystemet i Libyen har drabbats särskilt hårt av konflikterna i landet.Förstörelse av vårdcentraler i kombination med akut brist på vårdpersonal, förråd och medicinsk utrustning har lett till att sjukhusen inte klarar av att behandla de många skadade eller att ta itu med de grundläggande medicinska behoven som finns hos den drabbade befolkningen.

De är ca 1,3 miljoner människor i Tripoli som är i stort behov av humanitär hjälp. Vägarna till konfliktområdena är fortfarande bräckliga, och få, men

Islamic Relief är på plats och arbetar för fullt med att tillgodose befolkningens humanitära behov.Islamic Reliefs uppdragschef i Libyen, Moaathe Enayet, har åkt in till Tripoli för att genomföra en snabb bedömning av behoven så att Islamic Relief kan rikta sig mot de mest utsatta i huvudstaden.

“Vi ser redan människor som köar för bröd och vatten, vilket visar på att det finns ett stort behov av dessa grundläggande saker”, berättar Moaathe.Moaathe beslutade att resa in till staden när händelserna började förändras och konflikten intensifierades.

”Vi är en humanitär organisation och vi måste arbeta i dessa områden, jag har beslutat att ta den risk som kommer med vårt arbete”, säger Moaathe samtidigt som skott hörs från flera håll runt om i staden. Han berättar vidare om dem insatser som görs just nu ”Vi har skickat två lastbilar med leveranser till Tripoli som bör anlända snart”

Han ligger på en gräsmatta utanför ett av Tripolis hotell, alla hotell i Tripoli är antingen fullbokade eller stängda. ”Vi kunde inte hitta någonstans att bo så vi vilade ute på den gräsmatta som ligger på framsidan av ett av hotellen samtidigt som journalister kunde ses ge livesändningar från sina balkonger.”

Moaathe kommer att besöka olika sjukhus för att utföra medicinska bedömningar och han kommer därefter att informera Islamic Reliefs personal i Tunisien om vad som behövs så att varorna kan skickas.

Islamic Relief arbetar intensivt för att distribuera matpaket till de drabbade områdena utanför Tripoli.

I slutet av denna vecka kommer Islamic Relief ha delat ut mat till över 90 000 människor.

Stöd våra humanitära insatser i Libyen genom att SMS:a IRH mna200 till 72970 och donera 200 kr!
IRH mna100 för 100 kr.
IRH mna50 för 50 kr.

Online betalning, ge en gåva med valfri summa

Ge en gåva - Donera online på Islamic Relief Sverige