Bättra på jaget och lyft laget

Ramadan är en månad som talar till muslimer på många olika sätt; balsam för själen, en chans att komma närmare Allah, en möjlighet att bättra på sig själv. Det är en månad som ofta spenderas med vänner, familj, grannar, nära och kära. I år, likt ifjol, kommer ramadan att firas på ett annorlunda sätt.

Pandemin har visat vikten av att vara ansvarsfull, ta hand om sitt välmående och ha medkänsla för våra medmänniskor som lever i utsatthet – både inom landet och ute i världen. Vi behöver helt enkelt varandra – mer än någonsin.

Med detta i åtanke är vi stolta över att presentera årets ramadankampanj; Ett bättre Jag, Ett bättre Vi.

Vi tror på att förändring till det bättre börjar hos individen. Genom att ta ansvar för sitt välmående, sina medmänniskor och miljön, uppskatta det man har i livet samt dela sina välsignelser med människor i nöd kan vi möjliggöra detta!

Med uppriktighet i våra handlingar, medkänsla i våra hjärtan, social rättvisa i våra tankar kan vi ta ansvar för vår omvärld och sträva mot fulländning.

Ramadan Mubarak <3

 

 

Zakat – en livlina för miljontals människor

Zakat är en av grundpelarna inom Islam – ett sätt att lindra lidande och skapa positiv utveckling för människor i utsatthet.

Zakat al Fitr är en gåva som ska säkerställa att människor i fattigdom och utsatthet ska kunna fira eid. Summan beräknas per familjemedlem, och den uppgår till 75kr per person. Gåvan kan skänkas fram till eid-bönen, men det är bättre att skänka den så snart som möjligt.

Betala din zakat al-fitr här eller Swisha till 900 18 19 och märk med ”FITR”.

Syftet med zakat al mal är att utradera fattigdom och rena ens inkomster. Islamic Relief använder din zakat där pengarna behövs som mest och gör som störst skillnad. Din zakat kan bli mat på bordet åt en syrisk familj på flykt,en väg till egen försörjning för en kvinna i Bangladesh eller en brunn som ger rent vatten åt människor i Malawi.

Du kan räkna ut din zakat här.

 

Matpaket – fyller magen och själen

Månaden ramadan är tätt sammanlänkad med mat. Vi påbörjar fastan med suhuur och vi bryter fastan med iftar. Dock skiljer sig tillgången till mat åt – många muslimer går till sängs utan att ha brutit sin fasta. Islamic Relief har i över 30 år delat ut matpaket till utsatta människor runtom i världen. Våra matpaket har ett högt näringsvärde och tar hänsyn till lokala matvanor.

Råvarorna upphandlas lokalt i den mån det är möjligt, vilket gynnar handlare, bönder och lokalsamhällets ekonomi. I år beräknar vi att nå 1 196 324 människor i 31 länder. Kostnaden skiljer sig kraftigt från land till land – det är dyrare att leverera matpaket till Jemen på grund av konflikt men billigare att leverera till Niger på grund av valutakursen. Matpaketet räcker till att mätta utsatta familjer, änkor, föräldralösa barn, flyktingar och andra utsatta månaden ut!

För 450 kronor ser vi till att en familj har mat under hela ramadan, men du kan även skänka en valfri summa.

Donera här eller Swisha till 900 18 19 och märk med ”MATPAKET”.

 

 

Eidpresent – fäst ett leende på barnens ansikten

Eid är en tid då man tackar Allah för sina välsignelser och firar med vänner, familj, grannar, nära & kära! Det är ett farväl till välsignade dagar och ett välkomnande av glädjens högtid! Tyvärr har inte alla råd att ge sina barn något speciellt denna Eid. Familjer som lever i fattigdom, änkor och föräldralösa barn kämpar helt enkelt för att överleva.

Din Eidpresent kommer att förse barn i Gaza med eid kläder, fästa ett leende på deras ansikten och skapa minnen för livet. För 350 kr förser du ett barn i Gaza med eid kläder. Man kan även skänka en valfri summa för att vara med och bidra till barnens glädje under eid.

Donera här Swisha till 900 18 19 och märk med ”EIDPRESENT”.

Vanliga frågor

Zakat al Fitr
Är en summa som betalas för att fattiga och utsatta ska kunna fira Eid al Fitr. Summan betalas av familjeöverhuvudet och är satt till 75 kronor/person.

Zakat al Mal
Är en skatt på kapital. Beloppet uppgår till 2,5% av förmögenheten och skänks till utsatta människor. Syftet med denna zakat är att rena inkomster och motverka fattigdom. Läs mer här.

Fidya
Om du på grund av exempelvis sjukdom, graviditet eller amning inte kan fasta betalar du fidya. Denna donation går till att förse behövande med mat.

Kaffarah
För att kompensera för att ha brutit fastan utan giltigt skäl ska man fasta under 60 dagar i sträck. Om du inte kan göra det, betalar du en summa som ska räcka till 60 måltider till behövande.
Kostnaden blir 75 kronor * 60 = 4 500 kronor för varje gång man bryter fastan. Läs mer här

Islamic Relief har i över 30 år delat ut matpaket till utsatta människor runtom i världen. Våra matpaket har ett högt näringsvärde och tar hänsyns till lokala matvanor. Innehållet skiljer sig därmed beroende på land. I år beräknar vi nå över 1 miljon människor i 31 länder.
För 450 kronor ser vi till att en familj har mat under hela ramadan.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Relaterade nyheter

Islamic Relief kräver ett slut på våldet i Gaza

Nyheter

Islamic Relief har delat ut matpaket till en miljon människor under ramadan

Nyheter

Islamic Relief fördömer det eskalerande våldet i Jerusalem 

Nyheter

Denna webbplats använder cookies. Om du fortsätter att surfa på webbplatsen godkänner du användningen av cookies.