Vad gör man om man vill äta gott, spara på ekonomin och ta smaklökarna på en resa till Italien? Detta recept känns rätt på alla plan – vegetabiliskt protein, väldoftande kryddor och den tillagas på nolltid! Den kan avnjutas med pasta, ris eller helt enkelt som den är!
Ingredienser
Såhär gör du
Kikärtsbollar
- 380 g kikärtor
- 1 gul lök
- 2 st vitlöksklyftor
- 4 msk mjöl
- 1 dl ströbröd
- 1 ägg
- 1 tsk timjan
- 1 oregano
- 1 tsk salt
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk gurkmeja
- 0,5 tsk svartpeppar
Tomatsås
- 1 gul lök
- 2 st vitlöksklyftor
- 390 g krossade tomater
- 2 msk tomatpuré
- 1 buljongtärning
- 1 tsk svartpeppar
- 1 tsk balsamvinäger el. socker
- 1-2 basilika
- 3 msk olivolja
- 1 dl grädde
- Skölj kikärtor och låt rinna av ordentligt.
- Lägg kikärtorna i matberedaren tillsammans med lök & vitlök.
- Mixa till en puré, tillsätt övriga ingredienser och låt stå i 10 minuter.
- Forma sedan till bollar och stek med smör och olja cirka 4 minuter.
Tomatsås - Finhacka lök & vitlök och fräs i olja.
- Tillsätt krossade tomater, tomatpuré och smula ner buljongtärningen.
- Låt puttra 15 minuter på låg värme.
- Krydda med peppar, balsamvinäger och vänd i basilika.
- Lägg kikärtorbollar i tomatsåsen och häll i grädden.
- Låt sjuda 5 minuter och servera med önskat tillbehör.