En av historiens värsta klimatförändringar har lämnat en stor del av Östafrika i svår torka. Det råder brist på livsmedel och rent vatten.  Familjer tvingas gå hungriga då skördarna inte ger utdelning. Det är av yttersta vikt att vi agerar innan situationen övergår till extrem svält.

De senaste åren av torka har försvårat livet för befolkningen i Östafrika. Klimatförändringen har lett till att skördar torkat ut, boskap har dött och vattenkällor har sinat. Enligt FN så drabbas närmare 20 miljoner människor av klimatförändringens konsekvenser. Bara i Etiopien beräknas 2.2 miljoner gravida och ammande kvinnor och barn under fem år vara i behov av sjukvård tillföljd av svår undernäring. I Somalia är över 40 procent av befolkningen i akut behov av humanitär hjälp för att undvika en större katastrof än den vid svälten 2011-2012 där över en kvarts miljon människor varav 133 000 barn fick sätta livet till.

Islamic Relief arbetar för att hitta hållbara och långsiktiga lösningar på problemet. Detta görs genom att bland annat utbilda lokalbefolkningen, förse de behövande med boskap som tål det hårda klimatet bättre och stödja samhällens mikrofinans.

I Somalia borrar vi 15 nya brunnar för att kunna förse mer än 100 000 människor med rent vatten året runt. Vi genomför även ett projekt i syfte att främja odlingsmöjligheterna för närmare 3 000 hushåll. I Etiopien har förslagt lagts fram för distribuering av boskap.  Vårt mål är att förse över 6 000 familjer med 10 getter var och i Malawi delar vi ut matpaket till behövande familjer. Vi arbetar även för att främja odlingen i landet och bidra till en långsiktig och hållbar lösning för befolkningen. Vi erbjuder även utbildningsprogram som ska ge lokalbefolkningen egna verktyg för att möta hoten från klimatförändringar.

Var med och visa att vi är en värld som bryr sig.

Stöd oss i vårt arbete och donera till:

Swish: 9001819

PG: 900181-9

BG: 900-1819

Märk din betalning ”Afrika”