/, Nyheter/Kritisk situation i Somalia

Kritisk situation i Somalia

2017-01-09T19:58:32+00:002010/06/22|

Islamic Relief har lanserat en brådskande vädjan för att hjälpa de 120 000 drabbade i Somalia. 90 000 av de befinner sig i södra Somalia och resten i Puntland.

Somalia är nu i kaos efter konflikten mellan Unionen av islamiska domstolar och den federala övergångsregeringen.

Konflikten har orsakat stora förödelser som har resulterat i omfattande flyktingsströmmar i centrala och södra Somalia liksom avbrott av alla aktiviteter som kan säkra uppehället.

Trots att det är svårt att bekräfta info i samband med olycksoffer sedan upptrappningen av

konflikten, som började den 20 december, har stridigheterna enligt ICRC resulterat i över 800 sårade i södra Somalia.

”Allting är uppochnervänt, det finns ingen regering, ingen myndighet och alla verkar ha vapen i staden”, sade IR-s biståndshandläggare Mohamoud Auke från huvudstaden Mogadishu.

Omkring 100 000 beräknas ha flytt från deras hem på grund av stridigheter. Behovet är stort gällande när det gäller mat, dricksvatten, skydd, och sanitär utrustning.

Insatsen som Islamic Relief genomför beräknas uppgå till över 13 miljoner svenska kronor under inledningsfasen.

Samtidigt brottas den somaliska befolkningen fortfarande med konsekvenserna av översvämningar som enligt FN är en av de värsta på upp till ett halvt sekel i regionen. I samband med detta arbetar vi med utdelningen av matpaket på 42 kilo. Dessa innehåller bl.a. ris, olja, mjöl, dadlar och socker vilket kan hjälpa en familj att klara sig i en hel månad.

Islamic Relief har kontor både i Mogadishu och Puntland liksom pågående verksamhet i dessa områden. Vi arbetar aktivt med att stödja den lokala befolkningen, både de som har drabbats av den pågående konflikten och översvämningar.

Ändå uteblir hjälpen för många, då behoven är så pass stora.

PG: 11 88 82 – 0

Märk: Somalia Urgent