//Kvinnor skapar egna inkomstkällor i Tataouine och Medenine

Kvinnor skapar egna inkomstkällor i Tataouine och Medenine

2018-07-13T15:25:31+00:002018/07/13|

Tunisien är ett land där den ekonomiska utvecklingen varit förhållandevis positiv och fattigdomen har minskat under de senaste decennierna. Kvinnors läskunnighet och hälsa är bättre än i andra omgivande länder. Men klyftorna mellan stad och landsbygd är fortfarande stora, och fortfarande dominerar traditionella könsroller, inte minst i de sydöstra delarna av landet.

Tataouine och och Medenine i sydöstra Tunisien är en av de mest marginaliserade, konservativa och mansstyrda regionerna i landet och kvinnornas roll är begränsad till hushållet. Jordbruk och boskap är de främsta inkomstkällorna och arbetslösheten är stor. I regionen är också ökenutbredningen ett stort problem.

För att stärka kvinnor i regionen både ekonomiskt och socialt organiserar Islamic Relief med medel från Forum Syd sex kvinnokooperativ i Tataouine. De har namn som ”Prosperity” och ”Hope for the future”. Kooperativen ägnar sig åt getuppfödning, att tillverka väskor, åt livsmedelsproduktion och åt att förädla ull. Projektet påbörjades i mars 2017 och pågår till maj 2019.