Afghanistan

En dödlig jordbävning med magnituden 6,3 drabbade Afghanistan lördagen den 7 oktober 2023. Hittills har över 2 400 människor mist livet och tusentals har skadats.

En dödlig jordbävning med magnituden 6,3 drabbade Afghanistan lördagen den 7 oktober 2023. Hittills har över 2 400 människor mist livet och tusentals har skadats.

Islamic Relief har inlett en appell till dem som drabbats av den förödande jordbävning som inträffade 24 mil nordväst om staden Herat i Afghanistan på morgonen lördagen den 7:e oktober.

Dödssiffran efter jordbävningen med magnituden 6,3 i västra Afghanistan har nått upp till 24 000 då många människor saknas och räddningsinsatser pågår för att rädda människor som fastnat i rasmassorna. Upp till 3 000 familjer (10 000 personer) har drabbats i tre distrikt.

Islamic Relief Afghanistans hälsoteam i Herat har rest till det drabbade området för att tillhandahålla primärvård, bedöma skadornas omfattning, utvärdera behoven hos de drabbade och samordna insatser med andra lokala partners och myndigheter.

Insatserna kommer även omfatta distribution av tält, vinterartiklar och kontantkuponger till de värst drabbade.

 

 

Den pågående krisen i Afghanistan

Afghanistan har sedan tidigare upplevt instabilitet i landet sedan 2021, vilket har påverkat fattigdomsnivåerna, undernäring och resulterat i kollaps av grundläggande tjänster för afghanska civila. I april 2023 hade över 40 % av befolkningen drabbats av höga nivåer av akut osäker livsmedelsförsörjning. Detta har lett till att Afghanistan nu befinner sig i en av världens värsta humanitära kriser. Miljontals liv står på spel, och barn dör redan av hunger.

Umair Hasan, landschef för Islamic Relief Afghanistan, säger: ”Afghanistans befolkning har redan gått igenom så mycket lidande. Den här jordbävningen är nu en dubbel katastrof för många familjer som är i akut behov av vårt stöd.”

”Vi vädjar om så mycket ekonomiskt stöd som möjligt för att hjälpa dem som drabbats av denna katastrof. Många människor har förlorat nära och kära, och många har skadats. Deras behov kommer att vara enorma under de kommande dagarna.”

 

 

Islamic Reliefs arbete i Afghanistan

Islamic Relief har arbetat i Afghanistan i över 20 år. Nyligen har våra team på plats delat ut 13 061 matpaket till de mest utsatta familjerna i provinserna Kabul, Nangarhar, Balkh, Bamiyan och Kapisa. Qurbani-köttdistributioner till över 10 000 familjer har också genomförts.

Vi driver också åtta mobila hälsoteam, som är den enda källan till sjukvård för många afghaner som bor i landets mest avlägsna landsbygdsområden. Detta inkluderar hygien- och vattenförvaringsinsatser för att förhindra spridning av sjukdomar och ohälsa.

Medan afghanerna inväntar den hårda vintern och vad den för med sig, inklusive ett hot mot deras överlevnad, är vi på plats och delar ut värmare och bränsle, filtar, kläder och skyddsmaterial till tusentals familjer.

De psykologiska effekterna av den kris som håller på att utvecklas, och åratal av konflikter, tar ut sin rätt på de afghanska samhällena. Vi erbjuder också människor hembesök för att hjälpa till att stödja deras psykiska hälsa under denna ofattbara tid.

Donera till Islamic Relief för att göra en livräddande insats i Afghanistan.

Vanliga frågor

Swisha en gåva

Öppna swish och swisha till nr: 900 18 19. Tack vare din gåva är vi redo att rädda liv och dela ut nödhjälp när katastrofen sker.

04 Acceptance mark/Horizontal/Plate/Colour/Swish_Acceptance_Mark_Horizontal-Plate_SVGCreated with Sketch.

Rapportera oegentligheter

För att säkerställa att Islamic Relief är en trygg och säker organisation för människor som vi möter har vi en policy mot oegentligheter.