SUDAN

”Sjukhusen behöver akut stöd. De flesta sjukhus i Khartoum fungerar inte längre och flera sjukhus har bombats och beskjutits.”

Islamic Relief vädjar om ett slut på våldet i Sudan som intensifieras under kvällen före Eid

Islamic Relief vädjar om brådskande när våldet rasar i Sudan inför Eid-helgen.

Striderna som inleddes i lördags, under de sista dagarna av ramadan, har hittills lett till fler än 300 civila mist sina liv och skadat tusentals andra.

”Det här är en sorglig Eid för människorna i Sudan och det finns inget att fira just nu”, säger Elsadig Elnour, Islamic Relief:s landschef i Sudan, ett land där nästan 16 miljoner människor var i behov av humanitär hjälp redan innan striderna började.

”Många människor har förlorat nära och kära, de har ont om pengar och affärerna är stängda. Många av de fattigaste familjerna står inför en Eid med knappt något att äta”, tillägger Elsadig och säger att el- och vattenförsörjningen är avskuren på många håll.

Efter att vapenvilan snabbt brutits utan hänsyn till civilbefolkningens och biståndsarbetares liv och säkerhet, har striderna på gator och i kvarter gjort att människor blivit instängda i sina hem. Bland dem finns medarbetare från Islamic Relief samt deras nära och kära.

”Familjerna kan inte röra sig utan att riskera sina liv och är håller sig instängda hemma. Min familj tillbringade större delen av de senaste 24 timmarna inomhus då det pågick intensiva strider i närheten. De som kan fly försöker lämna Khartoum för att ta sig till säkrare byar på landsbygden”, förklarar Elsadig och lyfter farhågor om att många människor kommer att bli tvugna att fly även i Darfur-regionen.

Striderna överbelastar sjukhusen

Även sjukhusen är påverkade av striderna, vilket gör att de skadade inte får tillgång till den medicinska vård som de behöver.

”Sjukhusen behöver akut stöd. De flesta sjukhus i Khartoum fungerar inte längre och flera sjukhus har bombats och beskjutits. Andra har fått slut på bränsle [till elen] och kan inte drivas. De som fortfarande håller öppet är överfulla med skadade människor och har ont om medicin samt förnödenheter. De har inte ens tillgång till tillräckligt med bandage.”

Islamic Relief förbereder sig för att reagera på våldet i Sudan.

Islamic Relief’s arbete i Khartoum, Darfur och Kordofan är för närvarande pausat på grund av det extrema säkerhetsläget – flera biståndskontor har attackerats och plundrats och minst fyra biståndsarbetare har dödats hittills.

När Eid nu är här uppmanar Islamic Relief båda sidor att se till att civila och hjälparbetare skyddas från våld och att humanitära organisationer på ett säkert sätt kan nå behövande människor.

” För närvarande finns det inga tecken på när striderna kommer att upphöra, men vi ber att det blir ett verkligt eldupphör till Eid. Vi måste snarast se till att parterna i konflikten kommer överens om humanitära korridorer för att evakuera skadade och göra det möjligt för hjälporganisationer att nå till utsatta människor.”

Islamic Relief övervakar situationen noga och vårt team i Sudan undersöker sätt att stödja sjukhusen och tillhandahålla nödvändig hjälp som mat så snart det är möjligt.

Islamic Relief har arbetat i Sudan i nära 40 år och står fortfarande med befolkningen som hålls gisslan av våldet. Stöd vårt livsnödvändiga arbete: donera till vår akutinsats för Sudan idag.

Vanliga frågor

Swisha en gåva

Öppna swish och swisha till nr: 900 18 19. Tack vare din gåva är vi redo att rädda liv och dela ut nödhjälp när katastrofen sker.

04 Acceptance mark/Horizontal/Plate/Colour/Swish_Acceptance_Mark_Horizontal-Plate_SVGCreated with Sketch.

Rapportera oegentligheter

För att säkerställa att Islamic Relief är en trygg och säker organisation för människor som vi möter har vi en policy mot oegentligheter.