37-åriga Rupali producerar diverse textilier som en del av Islamic Reliefs projekt ”Right to Income and Protection” i Bangladesh. Den bra lönen och goda arbetsförhållandena har hjälpt henne att förändra sitt liv.

Rupali bor med sina två barn i hennes föräldrars hem på landsbygden i Bangladesh. När hennes man övergav henne och deras två barn, tvingades hon att ensam att ta hand om samt försörja dem. ”Jag hade inget annat alternativ än att flytta in hos mina föräldrar för sju år sedan”, berättar Rupali med tårar i ögonen. ”Innan dess hände det att jag kunde svälta i flera dagar, men jag klarade åtminstonde av att ge mat till mina barn.”

”Vi var helt beroende av min fars inkomst, vilken inte var nog att försörja oss fem familjemedlemmar. Därför försökte jag hitta ett sätt att hjälpa min pappa i vår kamp mot fattigdomen”, fortsätter hon. Det var då en volontär från Islamic Relief kom till henne och berättade om projektet ”The Right to Income and Protection project”, (RIP). Entusiastikt blev hon en del av projektet tillsammans med en grupp andra kvinnor i juni 2012.

I projektet jobbar Rupali med textilier och producerar Fair-Trade-märkta bönemattor och sjalar som sedan säljs vidare. Rupali kan nu hjälpa sin pappa att betala för hushållets kostander samt försörja sina barn. Hon berättar glatt för andra kvinnor om projektet och många av dem är nu också en del av det och jobbar för att förbättra sina liv.

”Fair-Trade har inspirerat oss till att få en bättre tillvaro, men också att inte var rädda för att ta oss igenom framtida utmaningar. Det kan bli en förebild för bra löner.” Rupali är glad att se att hennes barn få en bra utbildning och att hon kommer kunna fortsätta med sitt arbete så länge hennes hälsa tillåter henne. Hon tillägger: ”Eländet har nått sitt slut för vår familj. Min son och min dotter får växa upp och gå i skolan. Mina föräldrar är glada för det vi har åstadkommit och våra grannar ser på oss med respekt. Nu för tiden känner jag ingen oro, vilken förut brukade vara min ständiga följeslagare.”

Stöd våra projekt du med!

ge-en-gava