ZUCCHINIBIFFAR MED KRÄMIG POTATISGRATÄNG

Denna smakrika rätt är perfekt för en sommarkväll ute i stadsparken! C-vitamin, betakaroten och ett högt vätskeinnehåll gör denna rätt till en näringsrik poppis under varma sommardagar!

Ingredienser

Såhär gör du

Zucchinibiffar

300 g zucchini

125 g morötter

2 st salladslök

50 g fetaost

2 st vitlök

2 st ägg

2 msk persilja

2 msk koriander

2 msk mynta/dill

3 msk mjöl

1 kryddmått muskot

1 tsk salt och 0,5 tsk svartpeppar

 

Krämig potatisgratäng

12 st lagom stora potatisar

1/2 purjolök

2 dl grädde

2 dl mjölk

3 klyftor vitlök

1 tsk timjan

1 dl riven ost

2 msk olja

Salt och peppar (efter smak)

 
 

Zucchinibiffar

1. Riv zucchini över en ren kökshandduk och lägg en ny kökshandduk över. Klappa ur så mycket vätska som möjligt och låt zucchinin ligga och torka i 10 minuter.

2. Riv morötter och lägg i en bunke

3. Tillsätt alla ingredienser, häll ner zucchinin och blanda väl. Smeten kommer att vara klumpig och ojämn men det är så den ska vara.

4. Hetta upp olja i en stekpanna och stek biffarna (2-3 minuter/sida)

5. När dem fått en gyllenbrun färg är dem klara. Lyft dem ur stekpannan och låt dem rinna av på hushållspapper.

 

Krämig potatisgratäng

1. Sätt ugnen på 200 grader (över- & undervärme)

2. Skala och skiva potatisen tunt.

3. Hacka purjolök och pressa vitlöken.

4. Hetta upp oljan i en stor kastrull och stek purjolök tills den bli mjuk.

5. Lägg i vitlök, timjan, salt och peppar. Stek under omrörning nån minut.

6. Häll över grädde, mjölken och skivade potatis. 

7. Låt koka mellan 7- 10 minuter. 

8. Häll över i en ugnform och strö över osten. 

9. Grädda i mitten av ugnen i 25 minuter.