“Att en dag kunna stå på egna ben och vara självständig, det är min dröm”

I samband med vårt besök hos Medkänsla fick vi under matutdelningen möjligheten att intervjua en av alla personer som vänt sig till Medkänsla för stöd. Ni kan läsa mer om verksamheten Medkänsla här. Av respekt för henne kallar vi henne för Grace i denna intervju. Intervjun inleddes med att hon ombads berätta lite om sig själv.  

– “Idag är jag en 42årig kvinna och jag är helt ensam i Sverige. Jag är ensam och det enda stödet jag får är från Islamic Relief, genom matpaket och ibland via ett laddat matkort”, berättar Grace.  

Fortsättningsvis berättar Grace att hon mitt i asylsökandet behövde genomgå en akut operation av hennes hand, processen påbörjades och hon fick första delen av sin operation genomförd. Men tyvärr blev Grace nekad att genomföra den andra delen av operationen på grund av att den inte ansågs vara lika akut. 

– “Jag tog själv kontakt med min läkare och berättade hur situationen låg till och han hjälpte mig då att slutföra operationen trots att jag är asylsökande vilket jag är väldigt tacksam för idag”, berättar Grace.  

Idag bor Grace med en kvinna och ett barn som erbjudit henne ett tak över huvudet. Hon berättar att hon kom till Sverige helt ensam och således inte har någon familj alls i Sverige. Vi frågade henne om hon skulle kunna berätta lite om hennes liv innan hon kom till Sverige, samt om vad som fick henne att komma hit.  

– “Jag är ursprungligen från Sudan, men har sedan 1994 har jag bott i Saudiarabien. Innan jag gifte mig arbetade jag som sekreterare och tyckte om att jobba. Efter att jag gifte mig förvandlades dock livet till en ren mardröm, med en våldsam partner som regelbundet misshandlade mig. En gång misshandlade han mig så grovt att jag bröt benet. Framtiden såg inte ljus ut för mig. Jag försökte skilja mig och återvända hem till min familj, men de tog inte emot mig. De sa att det inte längre var mitt hem och att jag borde återvända till min man. Det var då jag bestämde mig för att fly. Än idag har ingen i min familj kännedom om var jag befinner mig. Jag vågar inte återvända till min familj av rädsla att bli dödad. Så att återvända hem är inte ett alternativ för mig. Jag finner tröst i att Gud ser allt, särskilt när jag går igenom svåra situationer”, berättar Grace med tårar i ögonen.  

Avslutningsvis frågade vi vad hon skulle önska sig om hon fick drömma fritt om framtiden.  

– “Om jag fick drömma fritt skulle jag först och främst få uppehållstillstånd i Sverige och bli svensk medborgare. För mig hade det medfört både en möjlighet att börja studera det svenska språket och sedan därefter även en chans att börja arbeta. Jag önskar att kunna jobba och vara självständig. Idag är jag extremt beroende av matpaketen från Islamic Relief samt av min väninna som låter mig bo hos henne. Att en dag kunna stå på egna ben och vara självständig, det är min dröm”. 

 

IMG 8049
Här hjälper en medarbetare på Islamic Relief en kvinna att bära sitt matpaket.
IMG 7995 1
Bilden ovan visar innehållet i ett matpaket.
IMG 8019
Över hundra matpaket har förberetts för utdelning av personalen på Medkänsla.
IMG 8115 2
Islamic Relief-kämparna som dagligen arbetar med att hjälpa utsatta människor.

Rapportera oegentligheter

För att säkerställa att Islamic Relief är en trygg och säker organisation för människor som vi möter har vi en policy mot oegentligheter.