Fidya/kaffara

Stöd vår verksamhet

Ditt bidrag säkerställer att vi kan förändra liv och ge hopp till miljontals människor i över 40 länder. Var med och stöd vår verksamhet, tillsammans gör vi skillnad!

Swisha en gåva

Öppna swish och swisha till nr: 900 18 19. Tack vare din gåva är vi redo att rädda liv och dela ut nödhjälp när katastrofen sker.

Swish Logo Primary RGB 227x300 1

Fidya

Om du på grund av exempelvis sjukdom, graviditet eller amning inte kan fasta betalar du fidya. Denna donation går till att förse behövande med mat.

Fidya motsvarar 75 svenska kronor för varje dag du inte fastar. Om du inte fastar på hela ramadan, motsvarar fidya alltså 2 250 kronor.

Det är rekommenderat att betala fidya inför eller under ramadan, men man har möjlighet att betala summan fram till ramadans inträde av påföljande år. Kontakta din lokala moské om du har frågor om just ditt ärende.

Kaffara

Kaffara är ett belopp som betalas när man utan giltigt skäl avstått från eller avsiktligen brutit fastan under ramadan.

För att kompensera för att ha brutit fastan utan giltigt skäl ska man fasta under 60 dagar i sträck. Om du inte kan göra det, betalar du en summa motsvarande 60 måltider till behövande. Kostnaden blir 75 kronor x 60 dagar = 4 500 kronor för varje dag som fastan brutits. Kaffara ska betalas så fort som möjligt. Kontakta din lokala moské om du har frågor om just ditt ärende.

Vanliga frågor

Om du på grund av exempelvis sjukdom, graviditet eller amning inte kan fasta betalar du fidya. Denna donation går till att förse behövande med mat.
Fidya motsvarar 75 svenska kronor för varje dag du inte fastar. Detta ska räcka till två måltider för behövande. Om du inte fastar på hela ramadan, motsvarar fidya alltså 2 250 kronor.
För att kompensera för att ha brutit fastan utan giltigt skäl ska man fasta under 60 dagar i sträck. Om du inte kan göra det, betalar du en summa som ska räcka till 60 måltider till behövande. Kostnaden blir 75 kronor * 60 = 4 500 kronor för varje gång man bryter fastan.

Rapportera oegentligheter

För att säkerställa att Islamic Relief är en trygg och säker organisation för människor som vi möter har vi en policy mot oegentligheter.