Ramadan 2024

Den älskade månaden är här! Ramadan förenar oss, mjukar upp våra hjärtan och påminner om våra medmänniskor i nöd! Under årets ramadan fortsätter Islamic Relief rädda liv runtom i världen.

Ramadan – månaden för självreflektion och förbättring

Vad är Ramadan?

Ramadan är en exceptionell tid som berör muslimer på många djupgående nivåer. Det fungerar som en helande kraft för själen, ger oss möjlighet att fördjupa vår relation med Allah och erbjuder en unik chans till personlig tillväxt och inre förbättring.

Under denna heliga månad uppmanas vi att reflektera över våra handlingar och sträva efter att bli bättre människor. Det är en tid då vi har möjlighet att använda vår styrka och vårt inflytande för att göra verklig skillnad i människors liv, oavsett om det är genom små, vardagliga gester eller större, mer omfattande insatser.

Tillsammans kan vi skapa en positiv förändring och sprida kärlek, medkänsla och godhet runt omkring oss.

 

När är Ramadan 2024?

I år infaller den första fastedagen den 11:e Mars och sista fastedagen den 9:e April och därmed infaller Eid al-Fitr (Fitrana) den 10:e April.

Må denna Ramadan fylla oss med välsignelse och inspiration att göra skillnad.

Zakat Al-Fitr

Zakat är en av grundpelarna inom Islam – ett sätt att lindra lidande och skapa positiv utveckling för människor i utsatthet. Zakat al Fitr är en gåva som ska säkerställa att människor i fattigdom och utsatthet ska kunna fira eid. Summan beräknas per familjemedlem, och den uppgår till 100 kr per person. Gåvan kan skänkas fram till eid-bönen, men det är bättre att skänka den så snart som möjligt.

Betala din zakat al-fitr här eller Swisha till 900 18 19 och märk med ”FITR”.

Matpaket - gåvan som sprider glädje

Det råder en global hungerkris just nu. Miljontals människor världen över befinner sig endast ett steg från svält. När vi får möjligheten att bryta fastan går många människor fortfarande hungriga. Matpaket är därför en praktisk gåva – de mättar människor i behov och stöttar lokalsamhällens ekonomi då vi köper in varor lokalt.

Under Ramadan 2023 delade vi ut 162 190 matpaket som nådde 892 075 människor i 31 länder för ett värde av 145,7 miljoner kronor. 

För 750 kronor eller en valfri summa är du med denna Ramadan 2024 och delar ut matpaket med högt näringsvärde som dessutom är anpassade till lokala traditioner!

 

Donera här eller Swisha till 900 18 19 och märk med ”MATPAKET”

 

 

RS319722 IMG 0574 1Islamic Relief Pakistan – Ramadan 2023

 

Iftar Saim - Mätta en hungrig person i Sverige

Tuffare ekonomi slår till mot samhällets allra svagaste. Denna Ramadan 2024 kommer vår Nationella Avdelning att förbereda hundratals Iftar Saim-måltider varje dag för att säkra näringsrik mat till familjer som fastar. 

Var med och mätta en fastande person denna ramadan.  Iftar Saim uppgår till 100 kr per måltid. 

Donera här eller Swisha till 900 18 19 och märk med ”IFTAR”.

 

MicrosoftTeams image 8 e1680194718968

Vanliga frågor

Att betala zakat al-fitr är att ta ansvar för allas rätt att äta sig mätta.

Profeten Mohammed beskrev zakat al-fitr såhär: För ihop dina händer och skopa upp en handfull med mat, och gör detta fyra gånger. Omräknat till pengar uppskattas zakat al-fitr till 100 kronor (2024).

Varje vuxen muslim som har mat som överstiger hans eller hennes behov betalar zakat al-fitr. Det är lika med priset för en måltid 100 kr, som ges för varje familjemedlemmars räkning.

Zakat al-Fitr är en speciell välgörenhetsgivande som ges innan Eid al-Fitr-bönen.

Om du donerar zakat al-fitr i förväg genom Islamic Relief distribuerar vi matpaketen i rätt tid bland människor i behov.

Koranen (kapitel 9, vers 60) anger åtta kategorier av personer som kan ta emot zakat. Islamic Relief fördelar din zakat bland kategorierna fattiga och behövande.

Islamic Relief har i över 30 år delat ut matpaket till utsatta människor runtom i världen. Våra matpaket har ett högt näringsvärde och tar hänsyns till lokala matvanor. Innehållet skiljer sig därmed beroende på land.
 
Matpaketutdelningen under ramadan 2024 kommer att genomföras i 32 länder och beräknas nå 1,14 miljoner människor under 30 dagar.

Rapportera oegentligheter

För att säkerställa att Islamic Relief är en trygg och säker organisation för människor som vi möter har vi en policy mot oegentligheter.