Debatt: Sveriges regering kan bidra till fred i Jemen

I dagarna är det fyra år sedan det fruktansvärda kriget i Jemen bröt ut. Det internationella samfundet måste öka både biståndet och de diplomatiska insatserna, skriver Muhammad Zulqarnain Abbas och Mohammed Mohsen från biståndsorganisationen Islamic Relief i flera tidningar, bland annat Västervikstidningen och Östra Småland.

Kriget i Jemen har nu pågått i fyra år, gjort 22 miljoner människor beroende av humanitär hjälp och skapat två miljoner internflyktingar. Samtidigt som bomberna har fallit har Jemens befolkning tvingats uppleva en nästan fullständig kollaps av grundläggande samhällsfunktioner. Tiotusentals människor har dött. Om och om igen tvingas föräldrar bevittna det fruktansvärda: hur deras små barn tynar bort.

Den unga kvinnan Shoeyah tvingades tillsammans med sin familj lämna sitt hem i norra Jemen för att tomhänt fly till hamnstaden Hodeida. Stress och hungersnöd tog hårt på familjen. När Shoeyah senare födde tvillingar var de redan svaga och undernärda. Och när en av bebisarna blev sjuk så hade familjen inte råd med vård. Den lilla pojken dog.

Islamic Relief är en internationell biståndsorganisation som är på plats i Jemen. Genom vårt fältkontor levererar vi rent vatten, mat och medicin till behövande i nästan hela landet, varav många regioner är mycket svårtillgängliga.

I våra möten med civilbefolkningen möter biståndsorganisationen Islamic Relief de människor som betalar det högsta priset i detta krig. Shoeyahs historia är bara en av hundratusentals liknande.

Den senaste tiden har strider fokuserats kring hamnstaden Hodeida. Näst intill alla vägar som knyter ihop staden med resten av landet är avstängda. Det är svårt att nå fram med livsmedel, och även när det finns mat att köpa på marknaden så har de flesta inte råd. Under fredssamtalen i Stockholm i december 2018 kom man överens om eldupphör, men fortfarande pågår strider kring bland annat Hodeida. Befolkningen fruktar att vapenvilan kan kollapsa och helt skära av dem från omvärlden.

För att hantera krisen stärker vi på Islamic Relief nu våra matleveranser över landet. Tillsammans med FN:s livsmedelsprogram går vi från att ha levererat mat till 1,8 miljoner människor per månad till att hjälpa 2,2 miljoner människor. Det innebär att en befolkning dubbelt så stor som Stockholms förlitar sig på oss för att få sitt nästa mål mat på bordet.

Men även om Islamic Relief och andra biståndsorganisationer gör allt vi kan för att öka insatserna på plats, så måste också världens länder agera. Finansiering av de humanitära insatserna är en avgörande del, men pengar kommer inte räcka till så länge striderna pågår. Det krävs också diplomatiska ansträngningar.

Nu i slutet av mars har kriget pågått i fyra år. Islamic Relief uppmanar nu Sveriges regering att bjuda in parterna till nya samtal i Stockholm. Det skulle förhoppningsvis ge en strimma av hopp till alla de människor som lever i krigets Jemen.

Mohammad Zulqarain Baloch, landchef Islamic Relief Jemen

Mohammed Mohsen, talesperson Islamic Relief Sverige

Rapportera oegentligheter

För att säkerställa att Islamic Relief är en trygg och säker organisation för människor som vi möter har vi en policy mot oegentligheter.