Internationella kvinnodagen: Hur Islamic Relief arbetar med jämställdhet och stärker kvinnor i Etiopien 

Igår var det den internationella kvinnodagen, ett globalt firande som uppmärksammar kvinnofrågor och inspirerande kvinnor över hela världen. På Islamic Relief är vi stolta över att fira kvinnor som Amina, som bor i ett av Etiopiens mest utsatta områden. 

I Etiopien möter många kvinnor tuffa utmaningar genom fattigdom och begränsade resurser på grund av brist på utbildnings- och jobbmöjligheter. Islamic Relief påverkar detta genom att ge kvinnor i Etiopien möjligheter att utmana traditionella könsroller och sträva efter jämställdhet.  

Amina är en 48-årig kvinna från Ewa Woreda, i Afar-regionen i Etiopien, som kämpade med fattigdom och begränsade resurser.  

Med hjälp av Islamic Relief har Aminas liv förändrats. Hon är ett inspirerande exempel av hur arbetet med att stärka kvinnor ger möjligheter och kan bidra till att skapa rättvisa och jämställdhet i samhället.  

MicrosoftTeams image 69
Amina Mohammed (48), i hemstaden Ewa Woreda, Afar-regionen i Etiopien 

Att skapa en positiv kedjereaktion   

Islamic Relief strävar efter att stärka kvinnor. Amina är en av de 25 kvinnor som valts ut och utbildats i hur man kan arbeta tillsammans för att kunna stå på egna ben och vara självständig. Med hjälp av Islamic Reliefs utbildning har hon lyckats etablerade en förening och ett handelsföretag med kaffe och te, i hjärtat av hennes hemstad Ewa Woreda.  

Trots utmaningarna från oroligheter och konflikter i regionen vägrade Amina att ge upp sin dröm om att driva ett framgångsrikt företag. Med stöd och vägledning från Islamic Relief kunde hon återuppbygga sin verksamhet och göra den starkare än tidigare. 

Aminas beslutsamhet att lyckas motiverades av hennes önskan att skapa en bättre framtid för sig själv och sitt samhälle. Hon såg sitt företag inte bara som en viktig inkomstkälla, utan även som en möjlighet att stärka andra kvinnor i hennes omgivning. Genom att samarbeta med lokala kvinnor och skapa ett stödnätverk av kvinnliga entreprenörer, kunde Amina skapa en kedjereaktion av positiv förändring.  

I takt med att Aminas verksamhet växte, ökade även hennes engagemang för att främja kvinnors egenmakt och jämställdhet. Hon blev en stark förespråkare för kvinnors rättigheter och utmanade ohälsosamma traditionella normer som höll tillbaka kvinnor. Genom hennes arbete inspirerade hon även andra kvinnor att följa hennes fotspår och fullfölja sina egna drömmar om entreprenörskap och självförsörjning.  

Idag är Amina en respekterad ledare i samhället. Hennes framgång är ett inspirerande exempel på vad som är möjligt när kvinnor stöd och resurser de behöver för att lyckas. Aminas berättelse är ett bevis på kvinnors motståndskraft och beslutsamhet inför motgångar, och en påminnelse om att med hårt arbete och uthållighet är allt möjligt. 

Att stärka kvinnor i Etiopien 

Runt om i världen tenderar män generellt sätt att ha större tillgång till resurser och möjligheter än kvinnor. Islamic Relief strävar efter att jämna villkoren för alla. Genom att ge kvinnor möjligheter att lära sig att styra sin egen inkomst, hjälper Islamic Relief till att bryta ner barriärer för jämställdhet i Etiopien.  

Islamic Reliefs uppdrag i Etiopien behöver fortsatt stöd för att säkerställa att fler kvinnor som Amina kan uppnå sina drömmar och ambitioner. Mer stöd behövs när det gäller att bryta cirkeln av fattigdom och ojämlikheter mellan könen. 

Vi på Islamic Relief fortsätter med våra ambitioner om att förbättra situationen gällande kvinnors egenmakt och tillgodose marginaliserade kvinnors möjlighet att ta kontroll över sina liv. Ditt stöd gör nytta, donera här.

Rapportera oegentligheter

För att säkerställa att Islamic Relief är en trygg och säker organisation för människor som vi möter har vi en policy mot oegentligheter.