Islamic Relief fördömer det eskalerande våldet i Jerusalem 

10 maj 2021. Uppdaterad 11 maj.

Islamic Relief är bestörta över det eskalerande våldet och attacker mot palestinier i östra Jerusalem, vilket har utvecklats till mest omfattande våldet på flera år.  

I morse den 10 maj stormade israeliska styrkor Haram al Sharif-området, och många personer som bad vid Al Aqsa-moskén skadades. De senaste dagarna har flera hundra palestinier skadats.  

– Vi är förskräckta över rapporter om att soldater har avfyrat gummikulor och tårgas på palestinier som ber vid Al Aqsa, den tredje heligaste platsen i Islam, under den heliga månaden Ramadan. Människors rätt att utöva sin religion fritt och säkerhet måste upprätthållas för alla, oavsett tro, säger Tufail Hussain, tillförordnad chef för Islamic Relief Worldwide 

– Vi fördömer allt användande av urskillningslöst våld mot civila. Vi fördömer också försöken att med våld avhysa palestinska familjer från sina hem i området Sheikh Jarrah i östra Jerusalem och ersätta dem med israeliska bosättningar. Vi uppmanar den israeliska regeringen att omedelbart upphöra med sådana avhysningarvilka FN har varnat är emot internationell lag. Vi uppmanar FN och andra inflytelserika aktörer att möjliggöra humanitärt stöd till alla dem som drabbats av den senaste tidens våld. 

Islamic Reliefs personal i Gaza rapporterar att situationen där också blivit alltmer spänd de senaste dagarna. 24 människor, varav 9 barn, har dödats i flygattackerIslamic Relief utreder nu behoven på plats och kommer att bistå med i första hand medicinsk utrustning.

Islamic Relief kräver att alla parter upphör med våldshandlingar omedelbart, samt att blockaden av Gaza får ett slut.   

Uttalandet i sin helhet kan läsas här på Islamic Relief Worldwides hemsida. 

 

Rapportera oegentligheter

För att säkerställa att Islamic Relief är en trygg och säker organisation för människor som vi möter har vi en policy mot oegentligheter.