Islamic Relief varnar för humanitär katastrof i Idlib

Islamic Relief varnar för humanitär katastrof i Idlib

2018/09/05

RS101009 al Etareb 10 edited 1024x576 e1557910181574

 

Det kommer nu rapporter om flygangrepp på Idlib i norra Syrien. Biståndsorganisationen Islamic Relief varnar för en humanitär katastrof i regionen.

– Omvärlden får inte glömma Syriens folk nu, säger Mohammed Mohsen, kommunikationschef på Islamic Relief Sverige.

 

Idlib är den sista syriska provins som till stor del kontrolleras av rebeller men det finns uppgifter om att regimen planerar att återta området. De senaste dagarna har rapporter kommit om att flera människor dödats i flygangrepp. Enligt FN har Idlib ungefär 2,9 miljoner invånare, varav en miljon barn. Nu väntas 200 000 och 700 000 civila fly inom några dagar, troligen mot ett stadigt krympande område längre norrut.

 

– Alla parter i denna konflikt måste respektera humanitär rätt. Man får inte ha civila som mål för attacker och humanitära organisationer måste garanteras tillträde för att kunna bistå människor som befinner sig i området, säger Mohammed Mohsen, kommunikationschef på Islamic Relief Sverige.

 

Islamic Relief finns på plats i Syrien och förbereder sig för ett stort antal flyende civila.

 

– De människor som drabbas av detta har ingen annanstans att ta vägen. Barnen ser ut som spöken i ansiktet. De är utmattade av åratal av oupphörligt krig, och många av dem har aldrig upplevt något annat. De har redan genomlevt mer än någon människa borde behöva uppleva, och vi är djupt oroade för att det värsta fortfarande återstår, säger Ahmed Mahmoud, talesperson för Islamic Relief Syrien.

 

I kriget i Syrien har vi gång på gång tvingats se attacker på den humanitära infrastrukturen i försök att skrämma civilbefolkningen.

 

– Vi kan förvänta oss att moskéer, skolor, marknader och sjukhus – var som helst där människor samlas – kommer att träffas först om det sker ett angrepp, säger Ahmed Mahmoud.

 

Vill du hjälpa oss hjälpa på plats – swisha till 900 18 19 eller stöd vår insamling till Syrien.

 

Bilden ovan är från ett annat tillfälle.

Rapportera oegentligheter

För att säkerställa att Islamic Relief är en trygg och säker organisation för människor som vi möter har vi en policy mot oegentligheter.