Jemen: ”Vi behöver vapenvila nu – inte imorrn, nästa vecka eller nästa månad”

Islamic Relief välkomnar USA:s krav på vapenvila i Jemen och förhoppningarna om ett fredsmöte i Sverige. Vi uppmanar medlemmarna i FN:s säkerhetsråd – där Sverige för närvarande sitter –  att anta en ny resolution om Jemen där man enas om en vapenvila.

I tisdags den 30 oktober uppmanade USA:s utrikesminister till vapenvila i Jemen inom 30 dagar.

– Uttalandet är välkommet, men Jemens folk behöver mycket mer. Vi behöver ett eldupphör idag – inte i morgon, nästa vecka eller nästa månad, säger Naser Haghamed, chef för Islamic Relief Worldwide.

– Situationen i Jemen är fruktansvärd. Miljoner människor är på gränsen till hungersnöd, kolera härjar och de senaste fyra nätterna har striderna nära den viktiga hamnstaden Hodeida rasat hela natten. Familjer är vettskrämda över att en ny offensiv ska sätta igång.

Nu måste FN:s säkerhetsråd anta en ny resolution om vapenvila i det krigshärjade landet.

– Det är dags för medlemmarna i FN:s säkerhetsråd att ta tillfället i akt och anta en ny resolution om Jemen, där man uppmanar till omedelbar vapenvila och får de stridande parterna att förhandla fram en meningsfull och varaktig lösning på konflikten, säger Naser Haghamed.

Enligt USA:s försvarsminister James Mattis kan det bli aktuellt fredssamtal mellan parterna och FN-sändebudet Martin Griffiths i Sverige i november. Sverige utrikesminister Margot Wallström har bekräftat att man fått frågan. Sverige har i säkerhetsrådet visat engagemang för den humanitära situationen i Jemen. Vi hoppas att man utnyttjar detta engagemang för att få med sig övriga länder i säkerhetsrådet på en ny resolution.

– Vår personal finns i frontlinjen av denna kris i Sana’a och Hodeida. Butikerna har sedan länge bommat igen och maten håller på att ta slut. Det råder stor brist på el. Efter nästan fyra års krig kan varje dag som tillbringas med dessa djupt osäkra förhållanden kännas som en evighet. Humanitära organisationer måste få full tillgång till alla de som drabbats av konflikten, men det behövs också en mer permanent lösning, säger Naser Haghamed, chef för Islamic Relief Worldwide.

LÄS MER OM VÅRT ARBETE I JEMEN HÄR.

För journalister:

För intervjuer med Islamic Reliefs landchef i Jemen, Mohammed Zulqarnain Baloch, kontakta Simona French på +447760221890 eller Simona.French@irworldwide.org

Rapportera oegentligheter

För att säkerställa att Islamic Relief är en trygg och säker organisation för människor som vi möter har vi en policy mot oegentligheter.