Hungerkrisen förvärras

Hungerkrisen tog aldrig slut – den glömdes bara bort. Under tiden föll miljontals av våra medmänniskor i hungersnöd. Vi vill inte att dröjsmålen från 2011 ska upprepas, då mer än en kvarts miljon människor svalt ihjäl till följd av torkan på Afrikas horn. Våra medmänniskor behöver oss NU! 

Torkan på Afrikas horn har pågått i mer än 40 år. Klimatförändringar, nedskärningar i bistånd, konflikt och på senare tid pandemi förvärrar en redan utsatt situation för mer än 150 miljoner människor.

Med kriget i Ukraina har leveranser av vete uteblivit. Somalia importerar hela 40% av sitt vete från landet, och hälften av allt vete som distribueras genom FN:s matprogram kommer normalt från Ukraina.

Våra insatser

Lokala aktörer är nyckeln

Trots dessa varningssignaler har bristande politisk vilja och en kultur av att tackla kriser som uppstår istället för att förebygga gjort att vi nu bevittnar en hungerkris utan dess like.

Islamic Relief har arbetat med att motverka hunger i samarbete med lokala aktörer alltjämt efter torkan som slog till i Sudan i början av 80-talet. Våra fältkontor i Etiopien, Kenya och Somalia har genom åren behandlat undernärda barn, byggt hållbara vattenprojekt och främjat lokalsamhällens motståndskraft inför torrperioder.

Hungerkrisen är global. 97,5 % av Afghanistans befolkning beräknas vara matosäkra. 400 000 barn i Jemen på randen till svält. 6 miljoner människor i Somalia befinner sig mellan nivå 3-5 på IPC-skalan. På just Afrikas horn är situationen särskilt akut med anledning av torkan.

Donera till vår katastroffond här för att hjälpa oss motverka torkan på Afrikas horn. 

FAKTA ATT BEAKTA

I Etiopien, Kenya och Somalia

18.4 miljoner människor upplever höga nivåer av matosäkerhet och undernäring

Över 7.1 miljoner

barn är akut undernärda enligt UNICEF

Minst 7 miljoner

boskapsdjur har dött till följd av torkan

Vanliga frågor

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Rapportera oegentligheter

För att säkerställa att Islamic Relief är en trygg och säker organisation för människor som vi möter har vi en policy mot oegentligheter.