Kraftig tyfon har drabbat Filippinerna

Filippinernas Appel

Kommittén för akut katastrofhjälp (DEC) har utlyst en stor vädjan om hjälp för de miljontals drabbade efter orkanen Haiyan. Islamic Relief som är medlem i kommittén befinner sig i östra Filippinerna och hjälper till med att förse de drabbade områdena med mat, vatten och skydd.

Donera Nu

  • – 300 kr ger vattenreningstabletter till tio familjer i en månad.
  • – 600 kr kan föda en familj i tva veckor.
  • – 1200 kr kan ge akut skydd och sängkläder för en familj.

 

02 december 2013

Endast tio dagar efter att vårt fraktplan med förnödenheter anlände till Filippinerna har vi distribuerat 1500 familjetält och 2829 presenningar till Baytayan öarna och Libayran. Vi har även levererat mat till mer än 100000 människor.

Flera av de här avlägsna öarna har inte nåtts av media bevakningen, men behoven är akuta med mer än 90% förstörda hem. Att få fram hjälp snabbt och säkert är extremt svårt, men vårt modiga team har arbetat med en lokal partner och orädda har de transporterat varor på små båtar över svårt vatten. Lågvatten har gjort uppgiften extremt svår. Tälten kördes i större båtar, men fick forslas över till mindre för att sedan mötas upp av öbor som vadade ut i det låga vattnet för att nå oss och tälten.

Islamic Relief kommer att fortsätta tillhandahålla skydd till de tusentals familjer som förlorade sina hem i stormen. Planen de kommande dagarna är att börja dela ut skyddskit och även de återstående tälten. Kitten kommer att inkludera byggmaterial såväl som presenningar, rep, lakan och en verktygslåda med hammare och spik. Filtar, kokatteraljer kommer också att inkluderas för att hålla folk säkra, varma och välnärda.

Genom att möjliggöra för familjer att själva konstruera sitt skydd och laga sin egen mat, hjälper vi det starka Filippinska folket med värdighet ta sig tillbaka på fötter och bli självförsörjande igen.

 

26 november 2013

Islamic Relief tillhandahåller nödvändigt skydd, tak över huvudet, till familjer som har förlorat sina hem i stormen. Vi jobbar i området runt Bantayan, en medelstor ö omringad av många mindre öar. Det är svårt att flyga till dessa öar och de är svåra att nå. De nås endast genom små båtar, som vi fyller med förnödenheter.

Tält har delats ut till 450 familjer boende på Botigues öarna. Islamic Relief var den första biståndsorganisationen att nå det samhället för två veckor sedan och det planeras att förse innevånarna på Lipayran ön härnäst. Vi har också delat ut 2080 presenningar till familjer i Bantayan regionen.

Förutom hjälpinsatser gällande skydd, tak över huvudet, har vi fortsatt att förse folket med viktigt livsmedelsbistånd. Vi har nått fram till mer än 15000 familjer och vi har planer på att förse ytterligare 5000 under de kommande dagarna.

 

22 november 2013

Hjälpen når fram! Tack till alla som har gjort det möjligt!
Två veckor efter att tyfonen slog till mot Filipperna, har Islamic Relief distribuerat mat och vatten till över 32.000 familjer i Cebu-regionen (nått cirka 160.000 personer). Vi har även levererat 1500 tält och 3000 presenningar. Dessa kommer att hjälpa oss att ge tak över huvudet till dem som har förlorat sina hem. Haseeb Khalid från Islamic Relief Pakistan, som övervakade kvalitetskontrollen och packningsprocessen, sade: ” Islamic Relief svarar på stora katastrofer och kriser och gör en bestående förändring.”
Som en del av Disasters Emergency Committèe, är Islamic Relief en av 14 myndigheter som tillsammans har gett stöd till mer än en halv miljon människor.

 

19 november 2013

Islamic Relief accelererar sina aktiviteter i de drabbade områdena och utökar kapaciteten på mark genom att sätta in extra personal för att stötta teamet på plats. Teamet arbetar nära andra organisationer, som inte är regeringsknutna (lokala och internationella) och deltar regelbundet i möten.

Genomfört

Hittills har nio personer, från fyra olika länder, satts in. Ytterligare två personer, en från Bangladesh och en från Pakistan är på väg. De inväntar sina visumbesked.

Pågående aktiviteter

-136 tält från Islamic Reliefs lager i Dubai (beredskapsprojekt finansierat av Islamic Relief Storbritannien, IRUK) anlände till Cebu 18/11-2013

– Matpakets utdelning till 20.000 hushåll pågår (IRUK finansierat projekt)

-1500 tält och 3000 pressningar (75000kvm) kommer att levereras via ett chartrat plan från Pakistan. Två anställda (en från IR Pakistan och en IRW anställd) kommer att övervaka kvalitetskontrollen och packningsprocessen i Lahore. Ett bredskapsprojekt i Pakistan.

-Förslag på kit till nödbostäder till 2000 personer har skickats till IRUSAs partners för godkännande.

-Ett centrallager, nära flygplatsen i Cebu, har säkrats. Det kommer att användas som huvudlager. Ytterligare två lager i Bogo (nordvästra Cebu) och Leyte har identifierats.

-Ett två mannateam planerar att besöka Leyte för att bedöma situationen på land och planera för möjlig distribution inom de närmasta dagarna.

-Teamet jobbar på ett antal olika förslag till IRs partners och till DEC (kommittén för akut katastrofhjälp). De kommer att skickas till partnerna inom tid

 

15 november 2013

Fram till idag har Islamic Relief distribuerat mat förpackningar i det ödelagda området Cebu, som har nått fram till ca 70.000 människor. Fyraliters dunkar med rent vatten, som inkluderas i varje paket, har varit speciellt behövda. Många vattenkällor är förorenade, rent vatten är oerhört nödvändigt för att förhindra spridning av sjukdomar.

Det finns fortfarande så mycket att göra. Islamic Reliefs chef för den humanitära avdelningen, Imran Madden, rapporterar från Filippinerna; -”Den största utmaningen är bredden av drabbade. Delar av Cebu låg precis i stormens väg vilket ledde till att de boende förlorade allt. Vi har nått fram till många människor, men vi har otroligt många fler vi behöver nå fram till.”

Islamic Relief har som mål att dela ut mat till ytterligare 20.000 familjer, vi planerar också börja erbjuda skydd till de som har blivit hemlösa.

14 november 2013

Islamic Reliefs kris team befinner sig i östra Filippinerna. På grund av den massiva förstörelsen av infrastrukturen är det en enorm utmaning att få fram hjälp. Vi jobbar hårt för att nå de drabbade områdena. Idag reste vårt team från Cenu till Bantayan, en resa som normalt tar två till tre timmar. Idag tog det 15 timmar, med hjälp av bananbåtar. Vår prioritet är att kunna bistå med mat och skydd.
På endast 48 timmar har det samlats in 23 miljoner brittiska pund (motsvarar ca 245,5 miljoner kronor) till DECs katastrofhjälp.

-”Gensvaret har varit överväldigande. Fortsätt att donera pengar, det är fortfarande folk som saknas och hundratusentals människors hem har blivit skadade eller helt förstörda. Det behövs fortfarande enormt mycket arbete, folket är i desperat behov av hjälp,” säger Islamic Relief Storbritanniens generalsekreterare Jehangir Malik.

13 novemver 2013

Islamic Reliefs kris team befinner sig i östra Filippinerna, de arbetar med en lokal hjälporganisation som har börjat distribuera mat och rent vatten. Vi arbetar primärt på öarna Cebu och Bantayan. Vi delar ut matpaket bestående av ris, nudlar, köttkonserver, salt och socker tillsammans med fyraliters dunkar med rent vatten.
Under de första 24 timmarna samlade DECs katastrofhjälp in förbluffande 13 miljoner brittiska pund (motsvarar ca 148, 5 miljoner kronor).

–”Gensvaret från allmänheten har hittills varit fantastiskt, verkligen överväldigande,” säger Islamic Relief Storbritanniens Zaid Al-Rawni som är del av vårt kris team i Filippinerna. –”Vi och de andra DEC organ jobbar hårt för att få fram så mycket hjälp vi bara kan till de som behöver det som mest. Mycket mer behövs, förstörelsen är fasansfull och behoven är enorma.

9 november 2013

Många människor har idag förlorat allt när tyfonen Haiyan slog till i Filippinerna. Nu är det bråttom att agera snabbt för att rädda liv. Gör som många andra och skicka din hjälp via Islamic Relief!

Tyfonen Haiyan har förstört allt i dess väg i Filippinerna. Miljontals människor befaras ha drabbats. Islamic Relief har övervakat situationen och arbetar för fullt med att lindra konsekvenserna. Med ditt stöd kan vi underlätta lidandet för de överlevande. Skänk en gåva antigen online eller via SMS.

Tyfonen som drog in över Filippinerna har satt sina spår. När tyfonen slog till drog den med sig en våg som har förstört många Filippinska kuststäder, enbart i staden Leyte har vågen förstört över 80% av byggnaderna. Det rapporteras att många familjer har förlorat sina anhöriga samt att närmare två miljoner barn har drabbats. Antalet döda beräknas vara uppemot 10 000 men enligt lokala myndigheter befarar man att dödsantalet kommer att stiga. Filippinierna är i akut behov av förnödenheter som mat, vatten och kläder. Med din gåva kan vi rädda liv!

DONERA MED ANDRA METODER
SMS:A IRH TYFON200 TILL 72970 OCH DONERA 200 KR!
IRH TYFON100 för 100 kr. IRH TYFON50 för 50 kr

Eller PG: 900181-9 | BG: 900-1819
Märk din betalning med ”207337”.

Rapportera oegentligheter

För att säkerställa att Islamic Relief är en trygg och säker organisation för människor som vi möter har vi en policy mot oegentligheter.