Kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter – idag avslutas 16 days of activism

Den 25 november inleddes kampanjen 16 days of activism against gender based violence. Sedan dess har, statistiskt sett, 657 534 flickor tvingats gifta sig. Samtidigt fortsätter det könsbaserade våldet som drabbar kvinnor allra hårdast.

Idag avslutas kampanjen – men Islamic Relief fortsätter kämpa mot könsbaserat våld och för kvinnors mänskliga rättigheter.

Under drygt två veckor har tusentals individer och organisationer enats i kampen mot könsbaserat våld. Idag på Internationella dagen för mänskliga rättigheter, MR-dagen, avslutas kampanjen. Och det är just grundläggande mänskliga rättigheter det handlar om: rätten till ett liv fritt från våld hänger nära samman med andra rättigheter, såsom rätten till frihet, rätten att utbilda sig och rätten till hälsa.

Tack till er som har engagerat er under kampanjen och spridit ordet vidare. Som avslutning vill vi dela med oss av en berättelse om hopp och styrka från en kvinna i Irak. Sara, som egentligen heter något annat, är advokat och stöttar överlevare av fysiskt och sexuellt våld. Hon är också själv en överlevare, som i många år levde med en man som var våldsam.

– Varje gång han slog mig sa jag åt mig själv att detta var sista gången, säger Sara.

Men rädslan höll henne tillbaka: rädslan för samhällets dom om hon lämnade honom, rädslan för att han skulle hämnas och framförallt rädslan för vad som skulle hända med parets dotter om hon bröt med mannen. Sara fick kontakt med en kvinnogrupp i Islamic Reliefs regi. Där fick hon professionell hjälp och fick träffa kvinnor i liknande situationer.

– När jag berättade för min familj sa jag att jag var tvungen att lämna honom för att rädda min dotter från att bli moderlös. De visste inte att det varit så illa och blev arga att jag hade hållit det för mig själv så länge. Men jag visste inte hur jag skulle berätta. Jag skämdes så. Jag frågade mig hela tiden hur jag hade hamnat i denna situation. Jag var en utbildad kvinna med en universitetsexamen och en karriär. Hur kunde det hända mig?

Genom kontakten med andra kvinnor och stödet från Islamic Relief lärde sig Sara hur vanligt det är att drabbade kvinnor klandrar sig själva.

– Nu vet jag att hans beteende inte är mitt ansvar. Jag kunde gå tillbaka till jobbet, betalar mina egna räkningar och bor i ett eget hus med min dotter. Jag har lång väg kvar innan jag kommer tillbaka till den jag var innan våldet började, men att visa för andra kvinnor att det finns en väg ut är min största uppgift just nu.

Nu är 16 days of activism över för denna gång, men Islamic Relief fortsätter att bekämpa könsbaserat våld varje dag, året om.

Rapportera oegentligheter

För att säkerställa att Islamic Relief är en trygg och säker organisation för människor som vi möter har vi en policy mot oegentligheter.