Bosnien-Hercegovina

Bosnien-Hercegovina led enorma skador under kriget 1992-1995 där en kvarts miljon människor do. Över två decennier senare är det ett av de fattigaste länderna i Europa.

Trots att ekonomiska framsteg har gjorts i Bosnien-Hercegovina är arbetslösheten och många lever i fattigdom.

Här är några siffror från det dagliga livet i Bosnien-Hercegovina:

  • Över en fjärdedel av befolkningen är arbetslös (ILO, 2017)
  • 1 av 2 ungdomar är arbetslösa (UNDP, 2017)
  • Omkring 17 procent av befolkningen lever under den nationella fattigdomsgränsen (WHO, 2016)

Islamic Relief i Bosnien-Hercegovina

Efter kriget började Islamic Relief tillhandahålla nödhjälp där vi levererade mat, vatten och kläder. Vi byggde upp bostäder, skolor och offentliga byggnader som hade förstörts och började dela ut matpaket under Ramadan och Qurbani, vilket vi fortfarande gör.

En stor del av vårt arbete fokuserar vi på att stötta ensamstående föräldrar och deras barn, eftersom de tillhör landets mest sårbara grupper. Förutom ett fadderprogram (läs mer om det här) erbjuder vi också psykosocialt stöd till barn och familjer.

Vi erbjuder också räntefria lån, baserade på islamiska finansieringsmodeller, för att hjälpa ensamstående mödrar att starta egna företag. När pengarna betalas tillbaka lånas de ut igen. På så vis stöttas familj efter familj att få en stabil inkomst och egenmakt.

I ett projekt får änkor i Bosnien maskiner för att torka frukt med. Tack vare dessa kan familjer producera frukt och sälja även efter skördesäsongen. Islamic Relief stöttar också ett växthusprojekt för att ge stabila inkomstkällor till kvinnor. Kvinnor som deltar i projektet kan odla och sälja grönsaker, och får på så vis ett viktigt verktyg för att lyfta sig ur fattigdom.

Det räntefria lånet hjälpte Fata Begović att expandera

Fata Begović tog ett lån genom Islamic Relief för att bygga upp sin egen verksamhet. Det hjälper henne att försörja sin familj.

Fata Begović är en trebarnsmor vars make skadades under kriget och inte kan arbeta. Fata började arbeta med jordbruk för att säkra en inkomst för sig och sin familj. De kunde bygga ett hus, deras barn har gått ut skolan och varje år ökar produktionen i jordbruket.

Genom ett räntefritt lån från Islamic Relief kunde Fata investera i jordbruksprodukter för att kunna odla grönsaker i växthus och producera mjölkprodukter. På så vis blir familjens inkomst ännu mer stabil.

Rapportera oegentligheter

För att säkerställa att Islamic Relief är en trygg och säker organisation för människor som vi möter har vi en policy mot oegentligheter.