Nya attacker i Syrien – Islamic Reliefs hälsoklinik i Idlib drabbad

Nya attacker i Syrien – Islamic Reliefs hälsoklinik i Idlib drabbad

Pressmeddelande 14 mars 2019

Flera sjukvårdsinrättningar har attackerats, bland annat en som drivs med finansiering från Islamic Relief Sverige. Denna sjukvårdsinrättning är tillfälligt stängd men kommer att återuppta verksamheten så snart som möjligt.

Sjukvården är redan mycket hårt pressad då många läkare och annan sjukvårdspersonal har flytt landet. Det saknas läkemedel, vatten och el, vilket gör även rutiningrepp mycket riskabla. Islamic Relief stöttar sjukvården i norra Syrien, men behoven överstiger vida de tillgängliga resurserna.

På fredag 15 mars inträffar åttaårsdagen av kriget i Syrien. Med anledning av detta vill vi informera om att biståndsorganisationen Islamic Relief har engelskspråkig personal på plats i Syrien. Dessa är tillgängliga för intervjuer om den humanitära situationen i Idlib-provinsen i nordvästra Syrien, där våldet nu fortsätter att eskalera.

Islamic Relief på plats i Syrien

Islamic Relief är en av de största biståndsorganisationerna på plats i norra Syrien och bedriver verksamhet i Idlib där 1,5 miljoner internflyktingar befinner sig. Vissa familjer har tvingats fly upp till tio gånger under kriget. För varje flykt ökar risken att barn gifts bort, tvingas arbeta eller rekryteras av väpnade grupper.

För media:

På grund av arbetsbelastningen för våra engelsk- och arabiskspråkiga kollegor på plats i Syrien samordnas intervjuförfrågningar via Islamic Reliefs huvudkontor i Storbritannien. Hör av er till Simona.French@irworldwide.org / +447760221890 eller Louise.Orton@islamic-relief.org.uk / +44 7939 141 764 för att arrangera en intervju med personal i Syrien.

Vi har också svenskspråkiga handläggare på vårt kontor i Stockholm, med god kunskap om situationen i Syrien och täta kontakter med kollegorna där. Kontakta Klara Lindvall på klara.lindvall@islamic-relief.se eller + 46 (0) 70 306 05 67.

*Islamic Relief är en internationell biståndsorganisation med verksamhet i över 45 länder. Vi lindrar nöd i akuta situationer och verkar för en rättvis och hållbar global utveckling baserad på Islams budskap om respekt för människovärdet och uppmaning till fattigdomsbekämpning. Verksamheten bedrivs utan åtskillnad avseende kön, etnicitet, religion eller politisk åskådning. Islamic Relief Sverige har 90-konto.

Under 2018 bistod vi 2,5 miljoner människor i Syrien med bland annat mat, hälsoinsatser och utbildning. 

 

Rapportera oegentligheter

För att säkerställa att Islamic Relief är en trygg och säker organisation för människor som vi möter har vi en policy mot oegentligheter.