Nya bombningar i Idlib – sjukhus som stöttas av Islamic Relief drabbat

Under tisdagen skadades två sjukhus i nordvästra Syrien i bombattacker, vilket tvingade dem att stänga. Ett av dem var ett stort akutsjukhus i Idlib som har stöttats av biståndsorganisationen Islamic Relief i flera år. En del av sjukhuset hade byggts i en grotta under jord i ett försök att skydda det från attacker.

Dagen innan hade minst 17 personer – däribland fem barn – dödats i en rad attacker mot Idlib. Tusentals människor har tvingats ta skydd i sina hem och gömma sig i mörker för att undgå upptäckt från luften. Många är rädda för att gå ut och skaffa mat, och lämnas därför till sina eventuella förråd – eller att gå hungriga.

  • Bombningen av sjukhus är skamlig och stängningen av ett av Idlibs största traumacentra kommer att få förödande konsekvenser för oskyldiga män, kvinnor och barn. Människor är mycket rädda och vet inte vad som ska hända härnäst. Under de senaste veckorna har ungefär 300 000 människor tvingats lämna sina hem, säger Islamic Reliefs landchef för Syrien som är på plats i Idlib.

Enligt FN-organet OCHA har 25 skolor och 20 hälsoinrättningar drabbats under de senaste veckornas eskalerande våld – vissa mer än en gång. Sedan slutet av april har mer än 300 civila dödats. Just nu pågår fastemånaden ramadan.

  • Ramadan ska vara en helig månad där familj och vänner samlas i fred, men i nordvästra Syrien finns ingen tillflykt. Tillgången till mat och mediciner minskar snabbt. Sjukhus och skolor har tvingats stänga, och nu stänger även moskéer. Gång på gång under denna konflikt har platser där civila samlas attackerats, vilket gör att människor inte känner sig säkra någonstans, säger Islamic Reliefs landchef.

I mars i år inträffade åttaårsdagen av kriget i Syrien.

  • Varje bomb som faller är en påminnelse om att denna tragedi är långt ifrån över. För tre miljoner människor i Idlib riskerar läget att bli ännu värre, säger Islamic Reliefs landchef.

För mer information, kontakta:
Av säkerhetsskäl skriver vi inte ut namnet på vår landchef för Syrien. Men han finns tillgänglig för intervjuer, exempelvis onsdag 29 maj vid 14-15-tiden. Vid intresse, kontakta Simona French på Islamic Reliefs huvudkontor i Storbritannien. +447760221890 eller Simona.French@irworldwide.org

Om Islamic Reliefs arbete i Syrien

Islamic Relief är en internationell biståndsorganisation med verksamhet i 49 länder. Vi verkar för en rättvis och hållbar global utveckling baserad på Islams budskap om respekt för människovärdet och uppmaning till fattigdomsbekämpning. Verksamheten bedrivs utan åtskillnad avseende kön, etnicitet, religion eller politisk åskådning. Islamic Relief Sverige har 90-konto.

Islamic Relief har två kontor i nordvästra Syrien och tillhandahåller exempelvis tält, hushållsartiklar, mat och ekonomiskt stöd till människor på flykt och andra som kämpar för att få ihop vardagen. Islamic Relief stöttar också sjukvården i området. Vi tillhandahåller utrustning till akutsjukhus, betalar löner till sjukvårdspersonal och driver fyra rullande kliniker.

Rapportera oegentligheter

För att säkerställa att Islamic Relief är en trygg och säker organisation för människor som vi möter har vi en policy mot oegentligheter.