Svår bostadssituation för nyanlända – tvåbarnsmamman Aden har flyttat fem gånger på tre år

I vår verksamhet träffar Islamic Relief människor som tvingas flytta runt, uppmanas byta stad, eller bor väldigt litet. Här kan du läsa om några av dem. 

Till Islamic Relief söker sig många människor som av olika skäl befinner sig i mycket svåra boendesituationer. En av dem är en kvinna som vill kallas Aden, som kom till Sverige för tre år sedan. Hon har dubbla examina i journalistik och fysioterapi och jobbar i sommar på ett äldreboende genom en så kallad extratjänst där arbetsgivaren får ett visst bidrag till lönen. 

Men sedan Aden separerade från sin man har hon tvingats flytta upprepade gånger. 

Tvåbarnsmamman Eden upplever en svår bostadssituation
Eden är utbildad fysioterapeut och vill gärna jobba, men tvingas lägga mycket kraft på att hitta boende.

– Jag har bytt bostad fem gånger på tre år, säger Aden och räknar upp olika delar av Stockholm som hon och de två barnen har flyttat runt mellan. 

– Det enda besked jag får från Socialtjänsten är att jag måste lösa det själv. Att jag måste flytta utanför Stockholm. Men mina barn trivs här, jag har anpassat mig och blivit integrerad här. Jag känner ingen i Sverige. De säger att jag kan starta ett nytt liv, men jag har ju redan gjort det. 

Barnen far illa av att tvingas flytta runt

Aden säger att hennes barn mår psykiskt dåligt av att tvingas flytta runt och gång på gång byta skola och förskola. 

– Min son undrar varför hans kompis kan bo på samma ställe medan vi bara måste flytta runt hela tiden. 

Aden står i flera olika bostadsköer och letar varje dag efter någonstans att ta vägen permanent. Hon berättar att det är svårt att koncentrera sig på jobb, skola och framtiden. 

– Jag har drömmar. Jag vill mycket för mig själv och mina barn och jag kan bidra. Men just nu känner jag mig ostabil och orolig. Nu belastar vi samhället men om det bara löste sig med boende skulle vi kunna bidra. Men just nu känns det hopplöst.

Jalal Darir är flyktingsamordnare på Islamic Relief och en av dem som har löpande kontakt med människor som riskerar att få sina kontrakt avslutade och som uppmanas lämna den stad de rotas i för att hitta ett nytt boende. Här kan du läsa mer om Islamic Reliefs arbete i Sverige.

– Det är svårt att höra alla dessa berättelser. Vi kan ge juridisk hjälp, stöttande samtal och matkassar, men grundproblemet kan vi inte lösa, säger Jalal Darir. 

En annan kvinna som också vill vara anonym kom hit 2015 från Eritrea. Migrationsverket placerade henne i Stockholm där hon bott sedan dess. Här har även hennes barn, 11 respektive 2 år, rotat sig. Nu bor de i en liten lägenhet på 42 kvadratmeter, men kontraktet går ut och de måste flytta. 

– Socialtjänsten föreslog ett boende utanför stan, utan dusch och utan kök. Det passar inte för barn. 

Barnen far psykiskt illa av situationen, säger kvinnan. Hennes äldre dotter har ont i magen, svårt att sova och kan inte koncentrera sig. 

– Lärarna har börjat klaga. Jag kommer från ett område som är drabbat av krig. Jag har kämpat för att lyckas med ett nytt liv. Jag vill inte att barnen ska få det som jag har haft. Jag vill att de ska utbilda sig och kunna bidra. Inte bli ostabila och kriminella. Jag vill jobba och klara mig själv. Men vi behöver lite hjälp från myndigheterna.

Trångboddhet drabbar skolgången

Många av de som Islamic Relief träffar upplever att Socialtjänstens budskap är att de ska söka sig utanför Stockholm. Men att återigen flytta hela familjen upplever många som mycket svårt. De brottas även med problemet att bo på alltför litet utrymme. En mamma bor med sina fyra barn på drygt 40 kvadratmeter. Två av barnen är tonåringar och har en del distansundervisning med anledning av pandemin. Det gör situationen ännu tuffare. 

Tvåbarnsmamman uppger att barnens skolgång drabbas av trångboddheten
Tvåbarnsmamman uppger att barnens skolgång drabbas av trångboddheten

– Tidigare kunde de sitta på biblioteket och plugga. Det går inte nu. Skolan säger att det går dåligt för min 17-åring. Läraren har skrivit en varning, säger kvinnan. 

Flera kommuner som anvisas nyanlända erbjuder bostäder i max två år. Därefter är det upp till de nyanlända att klara sig själva, vilket är svårt på en redan ansträngd bostadsmarknad och drabbar många nyanlända. 

Abdallah, Omar och Mohammed har alla flytt från krigets Syrien, har placerats i Stockholm av Migrationsverket, och har fått besked att de måste hitta någonstans att flytta i oktober. Fyrbarnspappan Omar skulle gärna bo någon annanstans än i Stockholm – men även det är svårt. 

– Jag har anmält mig till 15 olika bostadsköer. Jag fick en lägenhet i Hässleholm men min inkomst räckte inte. 

Omar: Vi vill jobba och bidra – inte bara sitta hemma

Omar kom till Sverige från Syrien för några år sedan
Omar kom till Sverige från Syrien för några år sedan och är utbildad sjuksköterska

Omar är utbildad sjuksköterska och har jobbat som röntgensjuksköterska inom akutsjukvården i Syrien, han har gjort praktik på Sabbatsbergs sjukhus och har fått erbjudande om fortsatt anställning, men undrar vad han ska göra om de tvingas flytta. 

– Migrationsverket kunde ha placerat oss i Norrland från början. De tvingade oss till Stockholm och nu tvingar de oss att lämna. Vi tackar såklart Sverige för att vi fått skydd undan krig. Men vi vill jobba och bidra. Inte sitta hemma och bli bidragsberoende.

Rapportera oegentligheter

För att säkerställa att Islamic Relief är en trygg och säker organisation för människor som vi möter har vi en policy mot oegentligheter.