Ukraina: Islamic Relief bidrar med 680 000 USD till humanitära insatser

Rysslands invasion av Ukraina får omedelbara humanitära konsekvenser i Ukraina och dess grannländer. Islamic Relief bistår med finansiering till insatser för människor på flykt. 

Krisen i Ukraina eskalerar och de humanitära behoven växer för varje dag som går. Tusentals familjer flyr sina hem i samband med de fortsatta bombningarna runtom i landet. Det finns rapporter om en fullskalig livsmedelsbrist i vissa områden.

Islamic Relief har för närvarande inga program i konfliktområdena. För att stötta de pågående insatserna har partnerkontor inom Islamic Relief-familjen bidragit totalt med 680,000 USD. Ungefär 550,000 USD kommer  till bland annat FN:s flyktingorgan UNCHR i Ukraina och Moldavien för att förse människor med förnödenheter.

Islamic Reliefs insatser för flyktingar i Sverige

Även i Sverige märks konsekvenserna av krisen i Ukraina. Hittills har mer än 14 000 människor från Ukraina sökt skydd i Sverige. Islamic Relief märker av en ökning av människor på flykt från Ukraina som söker stöd hos oss. Vi bistår med mat- och hygienpaket, kläder och rådgivning.

Islamic Relief Sverige har tillsammans med andra organisationer inom Concord uppmanat den svenska regeringen att verka för ett solidariskt mottagande av människor på flykt från Ukraina. Vi uppmanar dock regeringen att inte ta medel från biståndet. Läs hela brevet här.

Rapportera oegentligheter

För att säkerställa att Islamic Relief är en trygg och säker organisation för människor som vi möter har vi en policy mot oegentligheter.