Vår tacksamhet går ut till alla volontärer som genom deras tid och helhjärtade engagemang förkroppsligat medkänsla under Ramadan

Vi har intervjuat fyra volontärer som under flera års tid ställt upp som volontärer för Islamic Reliefs verksamhet Café Medkänsla. Vi frågade dem vart deras engagemang och driv kommer ifrån gällande deras arbete som volontärer. 

 

Mohammed och Ali 

– Engagemanget började redan när man var barn, med koranskolan, lektioner, medverkan i flertal events, som sedan har fortsatt fram tills idag. När vi växte upp var föräldrarna noga med att lära oss att stötta människor som har det svårt med allt man kan, vi kastade tex aldrig kläder som var för små för oss, utan gav bort dem till behövande. Fokuset är att alltid ha de behövande i åtanke, berättar Mohammed.  

– Det var via moskéns väg jag lärde känna till Islamic Relief och verksamheten Café Medkänsla. Sedan 2019 har jag engagerat mig som volontär, men fick ta ett uppehåll under pandemin och var tillbaka 2021. Som volontär kommer jag till Café Medkänsla och stöttar personalen med att utföra en del av det praktiska arbetet, som att duka bord, servera människorna som vänder sig hit osv. Det har funnits en del dagar då man varit trött på grund av fastan, men när man sen ser de behövande äta en varm måltid ger det en obeskrivlig glädjekänsla, berättar Ali.  

– Vi får så mycket tacksamhet och beröm tillbaka, och det är det som driver vårt engagemang. Drivet kommer från att hjälpa människor, man vill inte vara den svaga punkten och ignorera de som är i behov, fortsätter Mohammed.  

– Ett stolt minne från vårt volontärarbete var när personalen på Café Medkänsla berättade att vi var som deras högra arm för det otroliga arbete vi gör, fortsätter Ali och ler.  

– Vi vill uppmana alla ungdomar att prova på att vara volontärer eller prova på att komma på läxhjälpen som erbjuds på caféet. Det finns mycket hjälp att få. Vi kommer att fortsätta hjälpa utsatta människor även i framtiden, avslutar Mohammed och Ali.  

 

Hassan 

“Vi har varit engagerade som volontärer runt om i samhället, medverkat under IR-galan, gått runt med sparbössan i moskén och bidragit på ett prestigelöst sätt. För mig handlar det om en ´Community känslan´, en obeskrivlig aura, där man vill göra skillnad och bidra med ett mervärde.  

Jag skulle säga att mitt drivet grundar sig i min tro, om jag bidrar till att skapa ett gott samhälle, tror jag på ett bra efterliv. Man drar sitt strå till stacken.  

Om man vill börja hjälpa till mer och bidra, så måste man börja våga fråga frågor. Vad kan jag hjälpa till med? Även göra en intern utvärdering av sig själv och fråga sig själv vad kan jag bidra med? Är det med min tid? Med pengar? Med min energi och muskelkraft? Med min kompetens? Alla kan bidra på något sätt. Om man t.ex. har ett brett nätverk på sociala medier, är det enkelt att dela digitala insamlingar för att fler ska kunna nås av informationen. 

Det handlar även om ett anpassat engagemang, är man ung och inte har ekonomiska förutsättningar att donera pengar kan man engagera sig på annat håll med sin tid t.ex. Medans om man är lite äldre så kan det vara svårt att engagera sig på plats och då kan det vara smidigare att donera ekonomiskt istället och vara givmild.” 

 

Lina 43 år 

“Mitt driv kommer från miljön jag växte upp i, mina föräldrar hjälpte alltid till mycket, men grundar sig även i Islam som starkt tyder på att det är vår uppgift att hjälpa. Det är en obeskrivlig känsla att få andra människor att le, som inte kan ersättas av materialistisk lycka”, berättar Lina.   

Hur kan man få fler att hjälpa till?  

“Miljön spelar stor roll, det handlar mycket om effektpåverkan. Man måste själv ha viljan att vilja hjälpa till. Det är bra att engagera sig även för dem som går igenom tuffa perioder i livet själva, på så sätt kommer man bort från sina egna bekymmer, man kommer ut ur sin egen bubbla och bidrar på ett positivt sätt. Men det kan även vara ett sätt att lära känna fler goda människor och nya kulturer vilket enligt mig är rikedomar i livet. I en alltmer digitaliserad värld kan det även vara ett sätt att komma bort från telefonerna för en stund, vilket även kan leda till att ens sociala kompetenser utvecklas. Det finns alltid volontärarbete man behöver bara få in principen att vilja hjälpa”, fortsätter Lina.  

Vad har du för tips till de som vill börja engagera sig?  

“Det är viktigt att ha kännedom om att det finns fler sätt att hjälpa än att bara donera pengar- även om det är fantastiskt sätt att bidra med det. Men ens kompetenser, tid, erfarenheter betyder väldigt mycket är andra viktiga sätt man kan bidra med. Vi lever i ett samhälle med stor mångfald, och alla besitter på något unikt. T.ex. besitter pensionärer på väldigt mycket värdefulla kompetenser och erfarenheter som man kan använda sig av när man engagerar sig som volontär” avslutar Lina. 

 

*Namnen har ändrats för att skydda identiteter 

 

Ett stort tack från oss på Islamic Relief  

Vi på Islamic Reilef vill från djupet tacka och hylla det engagerade arbete som utförs av våra medarbetare och alla volontärer på Café Medkänsla. Vi vill även tacka alla in-kinddonationer från företag, restauranger och livsmedelsbutiker, som under denna ramadan mättat ca 7000 människor. Utan er hade det aldrig varit möjligt! Tack!  

Har ni frågor och funderingar eller vill engagera er som volontärer så är ni välkomna att skriva till info@islamic-relief.se  

 

IMG 4217
Mohammed och Ali, som hjälpt till som volontärer i flera år är inspirerande.

Rapportera oegentligheter

För att säkerställa att Islamic Relief är en trygg och säker organisation för människor som vi möter har vi en policy mot oegentligheter.