World Humanitarian Day 2022

FARDIGA ARSDAGAR

World Humanitarian Day uppmärksammas runt om i världen den 19 augusti. Dagen har markerats varje år för att hedra de självuppoffrande människor som riskerar allt för att stödja en humanitär mening. Syftet med dagen är att hedra de humanitära volontärer som har arbetat kontinuerligt över hela världen och för att hylla de kraftfulla volontärer som har dött eller skadat sig under arbetet. 

År 2022 beräknas 274 miljoner människor att behöva humanitärt bistånd och skydd, enligt FNs uppskattningar. Observera att antalet har ökat avsevärt sedan 2021, då antalet i behov av humanitärt bistånd var 235 miljoner. 

Det är därför viktigt att uppmärksamma de tusentals människor som arbetar i mänsklighetens tjänst. Nedan kan du läsa om några av våra fantastiska kollegor:

  • Edgars lugna personlighet avväpnade banditer som hotade honom med en machete under en humanitär insats i Filippinerna.
  • Sambou går långa avstånd för att nå föräldralösa barn i Mali.
  • Bodour klättrar mellan söndersprängda byggnader och dess spillror för att nå konfliktdrabbade samhällen i Gaza.

Samtidigt minns och hedrar vi våra 14 kollegor som mist sina liv i arbetet på några av världens farligaste platser såsom Jemen, Syrien, Somalia, Afghanistan, Pakistan och Kenya.

  • Augusti 2015 – Volontären Nebras Elhelow studerade innan kriget i Syrien, men var tvungen att lämna universitetet vid krigets utbrott. Han bakade bröd och levererade nödhjälp till internflyktingar på landsbygden. Han var känd som en osjälvisk ung man med tålamod – något som sattes på prov när han och hans fru miste deras dotter som endast blev 20 dagar gammal. Nebras, som betyder ”förebild”, miste livet vid 27 års ålder efter en flygattack mot en by fylld av internflyktingar i norra Syrien och lämnade efter sig sin fru och ett samhälle i sorg.
  • Oktober 2016 – Våra kollegor Evans Araka Moruri och Levis Mwalimu miste sina liv i en attack som drabbade boenden i Mandera i norra Kenya. De ledde ett projekt för jordbrukare som drabbats av klimatförändringar, och deras arv lever än idag. Båda kollegor lämnade efter sig barn, fru och ett tomrum.
  • Mars 2018 – Ahmed Abdulle var en erfaren chaufför vid ett av våra kontor i Somalia. Under en attack i huvudstaden Mogadishu träffades han av kulor och miste sitt liv. Han lämnade efter sig två älskade döttrar.

World Humanitarian Day är en hyllning till alla som gör uppoffringar i mänsklighetens tjänst och en påminnelse om att vi måste ta hand om varandra.

Rapportera oegentligheter

För att säkerställa att Islamic Relief är en trygg och säker organisation för människor som vi möter har vi en policy mot oegentligheter.