Befolkningen i Sudan står inför Eid al-Fitr i hunger och otrygghet

Sudan

Kvällen innan Eid al-Fitr står människor i Sudan inför en alltmer desperat situation när strider fortsätter att rasa, sjukhusen överbelastas och familjerna kämpar för att få tag på mat.

Mer än 300 människor har nu dödats och fler än 3 000 skadats i strider under de senaste fem dagarna. Våldet har fortsatt trots uppmaningar om eldupphör, utan att ta hänsyn till civilbefolkningens och biståndsarbetares liv och säkerhet. Människor försöker lämna huvudstaden Khartoum och man befarar att många människor kommer att tvingas på flykt från Darfur-regionen.

Elsadig Elnour, Islamic Relief’s chef i Sudan, säger:

”Det är en sorglig Eid för människor i Sudan, och det finns inget att fira just nu. Många människor har förlorat nära och kära, de har ont om pengar och affärerna är stängda. Många av de fattigaste familjerna står inför en Eid med knappt något att äta.

”Familjerna kan inte röra sig utan att riskera sina liv och är håller sig instängda hemma. Min familj tillbringade större delen av de senaste 24 timmarna inomhus då det pågick intensiva strider i närheten. De som kan fly försöker lämna Khartoum för att ta sig till säkrare byar på landsbygden. För närvarande finns det inga tecken på när striderna kommer att upphöra, men vi ber att det blir ett verkligt eldupphör till Eid.

”Sjukhusen behöver akut stöd. De flesta sjukhus i Khartoum fungerar inte längre och flera sjukhus har bombats och beskjutits. Andra har fått slut på bränsle [till elen] och kan inte drivas. De som fortfarande håller öppet är överfulla med skadade människor och har ont om medicin samt förnödenheter. De har inte ens tillgång till tillräckligt med bandage.

”Många skadade kan heller inte ta sig till sjukhusen eftersom gatorna är för farliga när striderna sprider sig till fler kvarter. Vi måste snarast se till att parterna i konflikten kommer överens om humanitära korridorer för att evakuera skadade och göra det möjligt för hjälporganisationer att nå till utsatta människor.

Islamic Relief’s arbete i Khartoum, Darfur och Kordofan är för närvarande pausat på grund av det extrema säkerhetsläget – flera biståndskontor har attackerats och plundrats och minst fyra biståndsarbetare har dödats hittills. Vårt team i Sudan undersöker sätt att stödja sjukhusen och tillhandahålla nödvändig hjälp som mat så snart det är möjligt.

När Eid nu är här uppmanar Islamic Relief båda sidor att se till att civila och hjälparbetare skyddas från våld och att humanitära organisationer på ett säkert sätt kan nå behövande människor.

Rapportera oegentligheter

För att säkerställa att Islamic Relief är en trygg och säker organisation för människor som vi möter har vi en policy mot oegentligheter.