Klimatkrisens konsekvenser blir allt mer uppenbara, och är ofta värst för grupper som bidragit minst till problemet. Som rika aktörer med stora utsläpp av växthusgaser behöver Sverige och EU visa starkt ledarskap för klimaträttvisa under FN:s klimatförhandlingar i december. Det uppmanar 27 medlemmar i CONCORD Sveriges arbetsgrupp för Miljö- och klimaträttvisa inför COP28 i Förenade Arabemiraten.
I slutet av året är det åter dags för klimattoppmöte, denna gång i Dubai. Detta sker efter ett år som ser ut att bli det varmaste som uppmätts, när nyheter om klimatrelaterade katastrofer med mycket svåra konsekvenser för mänskligt liv och utveckling, duggat alltför tätt.
Sverige och EU måste nu höja ambitionerna i det egna klimatarbetet och samtidigt stärka stödet till de grupper som drabbas hårdast. I ett gemensamt uttalande lyfter CONCORD-medlemmar rekommendationer till Sverige och EU inom fyra områden:
MINSKA UTSLÄPPEN DRASTISKT OCH AVVECKLA FOSSILA BRÄNSLEN
De utsläppsminskningar som länder hittills åtagit sig att genomföra räcker inte för att hejda temperaturökningen från att nå över 1,5 grader jämfört med förindustriell nivå, i linje med Parisavtalet. EU har tagit steg framåt med sitt klimatpaket Fit for 55, men bör skärpa sina utsläppsmål ytterligare. Sveriges egen klimatpolitik pekar mot högre snarare än minskade utsläpp kommande år. Sverige och EU behöver gå före i omställningen genom att höja ambitioner för att minska utsläppen av växthusgaser och öka takten för att fasa ut fossila bränslen. Satsningar på teknik för koldioxidinfångning angriper inte grundproblemet och kan inte ersätta avveckling av fossila bränslen. Risker med utsläppshandel får inte förbises.
SÄKRA KLIMATFINANSIERING TILL ANPASSNING, SKADOR OCH FÖRLUSTER
Löftet från världens rika länder att bidra med 100 miljarder US dollar årligen i klimatfinansiering till utvecklingsländer uppfylls fortfarande inte. De mest drabbade grupperna och länderna har stora behov av stöd till klimatanpassning och klimatrelaterade skador och förluster – till detta krävs mer offentlig finansiering i form av bidrag snarare än lån. Sverige och EU måste både verka för, och bidra till, att befintliga åtaganden följs och att ett mer ambitiöst mål sätts för klimatfinansiering efter 2025, delmål för finansiering till utsläppsminskningar, klimatanpassning respektive skador och förluster.
BIDRA TILL MENINGSFULLT DELTAGANDE OCH INKLUDERANDE BESLUTSFATTANDE
För att vi ska kunna nå en rättvis omställning är det avgörande att inkludera drabbade grupper i beslutsprocesserna. Det behöver skapas utrymme för mer meningsfullt deltagande för bland andra urfolk, kvinnoorganisationer, barn och unga i klimatbeslut på alla nivåer. Liksom förra året hålls nu klimattoppmötet i ett land där inskränkningar i civilsamhällets utrymme äventyrar meningsfullt deltagande. Sverige och EU måste aktivt arbeta för att mänskliga rättigheter, jämställdhet och jämlikhet genomsyrar alla delar av klimatarbetet, även de globala förhandlingarna.
TACKLA KLIMAT- OCH NATURKRISERNA TILLSAMMANS
Klimatförändringarna driver på artutrotningen, samtidigt som hög biologisk mångfald är en förutsättning för motståndskraftiga ekosystem. Sverige och EU behöver förespråka lösningar som garanterar fördelar för både klimat och biologisk mångfald, och samtidigt säkerställer mänskliga rättigheter för urfolk och lokalbefolkningar. Sverige och EU måste också säkra att stater och företag respekterar rätten till en ren, hälsosam och hållbar miljö, och adresserar hot mot människorätts- och miljöförsvarare. De bör också förespråka omvandling av det globala matsystemet, baserat på agroekologiska principer och matsuveränitet, för att uppnå mål för klimatet och den biologiska mångfalden.
Följande organisationer, samtliga medlemmar i CONCORD Sveriges arbetsgrupp för Miljö- och klimaträttvisa, står bakom uttalandet:
Act Svenska kyrkan
ActionAid
Sverige Afrikagrupperna
Amazon Watch Sverige
Barnfonden
Fairtrade Sverige
Framtidsjorden
IM Individuell männsikohjälp
Internationella Kvinnoförbundet för fred och frihet, Sverige
Islamic Relief Sverige
Jordens Vänner
Kvinna till Kvinna
Läkarmissionen
LSU – Sveriges barn- och ungdomsorganisationer
Naturskyddsföreningen
Oxfam Sverige
Plan International Sverige
PMU
Rädda barnen
Svalorna Indien Bangladesh
Svenska missionsrådet
Swedwatch
The Hunger Project Sverige
Vi-skogen
Vänsterns Internationella Forum
WaterAid Sverige
We Effect