(Bild) En pojke i ett flyktingläger i Taiz.
– Alla pengar i världen kan inte lösa världens värsta humanitära kris i Jemen, men behövs för att rädda liv i detta akuta skede.
Det kommer Islamic Relief Worldwides chef Naser Haghamed att berätta för internationella delegater vid FN: s givarkonferens om Jemen i Genève idag tisdag.
På grund av konflikten är Jemen fortfarande på randen till svält och 80 procent av befolkningen är beroende av humanitär hjälp för att överleva. Nu ombeds givarländer att bidra med 4,2 miljarder kronor för att hålla livräddande insatser igång.
Islamic Relief är en av de största distributörerna av livsmedel i Jemen, och understryker på mötet det enorma behovet av att finansiera insatser mot undernäring, liksom behovet av obegränsad tillgång för humanitära aktörer. Att arbeta i Jemen är fortfarande mycket farligt för humanitära aktörer.
STÖTTA VÅRT ARBETE, BLI MÅNADSGIVARE
Så här säger Naser Haghamed i sitt tal:
”Nästan alla samhällsfunktioner, och ekonomin, har helt kollapsat. Även tillgången till basmat som mjöl har blivit en lyx som miljontals människor inte har råd med.
Vår personal har bevittnat hur vuxna män burits till platser för matutdelning eftersom bristen på mat och vatten gjort att de inte kan stå själva. Dagligen kommer hundratals mödrar med undernärda barn till våra matcentra. Barnen är så svaga på grund av hunger och diarré att mammorna inte vet om de ska överleva dagen.
Vår personal arbetar ofta 18 timmar om dygnet, sju dagar i veckan, för att ge åtminstone några av dessa barn en chans att återhämta sig.”
LÄS MER OM ISLAMIC RELIEFS ARBETE I JEMEN HÄR
Islamic Relief har biståndsarbetare över hela landet, och vi vet att pengar inte är en universallösning för den enorma krisen i Jemen. Så här säger Naser Haghamed:
”För att stoppa en svält i Jemen från att svälta behöver givarländer också använda sitt inflytande på de stridande parterna för att se till att humanitära aktörer kan nå människor i nöd.
Alla pengar i världen kan inte lösa denna kris. Vår kamp för att nå ut med bistånd till människor som behöver det begränsas varje dag av den bräckliga säkerhetssituationen. Trots vapenvilan i Hodeida är situationen fortfarande mycket svår. Förra månaden blev en av våra medarbetare dödad av en kula när han försökte leverera bistånd. Han hade bara stannat vid sidan av vägen för att byta ett däck, men i Jemen kan även den enklaste vardagssyssla vara livsfarlig. Om våra medarbetare tvingas riskera sina liv för att utföra de mest grundläggande uppgifterna – hur kan vi någonsin hoppas att nå alla familjer i nöd?”