Islamic Relief fördömer våldet mot Palestinier i Al-Aqsa moskén under Ramadan

Tyvärr är det inget nytt för det palestinska folket som varje Ramadan utsätts för besinningslöst våld.⁠ Ännu en gång har människor skadats under bönetiden av israeliska styrkor vid Al-Aqsa moskén, den tredje heligaste platsen i Islam, under Ramadan.  

Israeliska styrkor gick in i Al-Aqsa moskén strax före gryningen onsdagen den 5 april 2023, med ögonvittnen som rapporterar att de ska ha avlossat gummikulor, granater och misshandlat dussintals palestinier under bönen. Hundratals palestinier har enligt uppgift gripits och mer än dussintals skadats. Den palestinska Röda halvmånen rapporterade att dess läkare hindrats från att komma åt Al-Aqsa för att behandla de sårade. Raketer avfyrades senare från Gaza in i Israel, men inga skador har rapporterats, och ett israeliskt luftangrepp träffade Gaza.   

Gripandet och skadorna vid Al-Aqsa kom i takt med att våldet mot civila har eskalerat över det ockuperade palestinska territoriet i år. Minst 88 palestinier, inklusive 17 barn, och 15 israeler rapporteras ha dödats under det första kvartalet av året och hundratals palestinier beräknas ha skadats.  

Islamic Relief fördömer allt våld mot civila. Detta inkluderar ett slut på den israeliska ockupationen av Palestina. Vi fördömer alla attacker mot platser för tillbedjan och uppmanar ett slut på attacker mot religiösa platser.  

”Det är verkligen fruktansvärt att människor blir misshandlande och utsatta för tårgas vid en av islams heligaste platser, särskilt under Ramadan. Människors rätt att fritt och säkert tillbedja måste upprätthållas. Dessa attacker sker nu varje Ramadan och måste upphöra.”  

”Vi är ytterst oroade över varje upptrappning av våldet, vilket oundvikligen ökar risken för civila offer. För att uppnå varaktig fred för alla måste ockupationen och de djupt rotade orättvisorna som palestinierna dagligen utsätts för upphöra.”

– Mohammed Afsar, Ställföreträdande chef för Mellanöstern, Islamic Relief Worldwide.

Islamic Relief har arbetat i Palestina sedan 1997, och har för närvarande ett kontor där vi arbetar med lokala partners för att tillgodose nödvändigheter, inklusive mat, vatten och stöd till småföretag, skolor och ungdomar. Läs mer om vårt arbete i Palestina här.

Rapportera oegentligheter

För att säkerställa att Islamic Relief är en trygg och säker organisation för människor som vi möter har vi en policy mot oegentligheter.