Islamic Relief-sjukhus tar emot skadade efter attack mot flyktingläger i Syrien

Igår kväll den 20 november attackerades ett flyktingläger i Syrien. 16 civila dödades – varav åtta barn. Skadade togs till ett sjukhus som stöttas av Islamic Relief.

– Det är en fruktansvärd attack. Människor höll just på att avsluta sin kvällsbön och gjorde sig redo för att gå och lägga sig när raketattacken slog till, säger Najat Elhamri, chef för Islamic Reliefs insatser i Nordafrika och Mellanöstern.

En man i ett flyktingläger i Qah, Idlib, som attackerades den 20 november 2019.

En man i Qah-lägret som fick sitt tält förstört och såg sina grannar dödas i attacken mot Qah i Idlib den 20 november. Både han och hans barn skadades i attacken. Islamic Reliefs sjukhus i närheten tog emot flera av de skadade.

I Qah bor 35 000 människor som har tvingats fly från andra delar av Syrien på grund av kriget. Mannen på bilden fick se sina grannar dödas i attacken. Både han och hans barn skadades och deras tält förstördes.

– En brand bröt ut i ett av flyktinglägren och spridde sig snabbt mellan de trånga tälten. Människor sprang för sina liv och tvingades se sina få ägodelar gå upp i rök. Dussintals familjer har nu lämnats utan tak över huvudet när det hårda vintervädret närmar sig, säger Najat Elhamri.

Här kan du läsa mer om och bidra till våra insatser i Syrien

Stor brist på sjukvårdsutrustning försvårar läkarnas arbete

Många av de skadade togs till ett sjukhus i närheten som stöttas av Islamic Relief. Läkarna rapporterar att många fått brännskador, brutit ben och skadats i explosioner. Läkarna gör vad de kan men medicinska förnödenheter och utrustning håller på att ta slut. Samtidigt är de rädda för att fler människor kan skadas av odetonerade klusterbomber i området.

– Att så många barn dödades och skadades i en enda incident samtidigt som resten av världen uppmärksammade den Internationella Barndagen är oerhört smärtsamt. Barnen – som inte har spelat någon som helst roll i konflikten – har drabbats hårt av krisen i Syrien. Minst 304 barn har dödats sedan april i år, säger Najat Elhamri.

Islamic Relief stöttar familjer som har drabbats av konflikten i Syrien med hälsoinsatser, mat, utbildning, vatten och sanitet och möjligheter att skapa sig en inkomst. Under det senaste året har vi stöttat över två miljoner människor i Syrien, liksom människor som drabbats av krisen i grannländerna Turkiet, Irak, Jordanien och Libanon.

Hjälp oss hjälpa – bidra genom att swisha till 900 18 19 eller donera online.

Rapportera oegentligheter

För att säkerställa att Islamic Relief är en trygg och säker organisation för människor som vi möter har vi en policy mot oegentligheter.