fbpx

SWISH: 900 18 19

Jobba hos oss

Lediga tjänster

Att jobba på Islamic Relief

Islamic Relief söker regelbundet medarbetare till vårt växande svenska kontor. Hittar du ingen annons men tror att vi behöver dig? Skicka en spontanansökan till rekrytering@islamic-relief.se

Islamic Reliefs svenska huvudkontor ligger i Solna, där runt 35 medarbetare fördelas på fyra avdelningar: Internationella avdelningen, Nationella avdelningen, Insamlings- och kommunikationsavdelningen samt Administration- och ekonomiavdelningen. Insamlings- och kommunikationsavdelningen har också medarbetare på kontor i Göteborg och Malmö.

Islamic Relief strävar efter att vara en socialt hållbar arbetsplats, där medarbetare får utrymme att växa individuellt och tillsammans med andra.

Hos oss finner du en organisation med starkt nätverk i Sverige och internationellt, där vi tillsammans med våra samarbetspartners ständigt strävar efter att utveckla våra insatser för att på bästa sätt bidra till en hållbar global utveckling. Läs mer om vår Historia, värderingar och partners här. 

Vi har kollektivavtal med Unionen.

Nedan berättar några av medarbetarna på Islamic Relief om varför de arbetar här – ta gärna en titt!

Jessica tilltalades av Islamic Reliefs fokus på målgruppen

Jessica Filipson är handläggare på Islamic Reliefs Internationella avdelning sedan sommaren 2019. Hon har till största del hand om de projekt som finansieras med medel insamlade via Radiohjälpen, just nu insatser i bland annat Nepal, Jordanien, Libanon och Etiopien.

Jessica tilltalades av Islamic Reliefs fokus på målgruppen

Jessica Filipson är handläggare på Islamic Reliefs Internationella avdelning sedan sommaren 2019. Hon har till största del hand om de projekt som finansieras med medel insamlade via Radiohjälpen, just nu insatser i bland annat Nepal, Jordanien, Libanon och Etiopien.

Varför jobbar du på Islamic Relief?

– Det började med att jag var praktikant inom EU-projektet Madad på Islamic Relief Libanon i ett praktikprogram genom Humanitarian Academy of Development. Det var en bra ingång i den humanitära sektorn. Sedan byggdes det på från praktik till jobb i Libanon och sedan jobb som projekthandläggare i Sverige. Så det har varit ett naturligt nästa steg, Islamic Relief är en bra plattform för mig och min karriär.

Det andra skälet är något jag sett ända sedan jag jobbade som så kallad ’staff-volunteer’ i fyra olika flyktingläger främst med barn och ungdomar i Grekland år 2016. Staff volunteer betyder att man är volontär men får en viss ersättning och har en mer senior roll än vanliga volontärer. Då arbetade jag för en annan organisation men ibland ihop med Islamic Relief. Jag såg då att de var väldigt måna om att fokusera arbetet på de människor som insatsen finns till för. Islamic Relief var också mycket inriktade på synergier och samarbete, vilket inte alla andra organisationer var. Så jag har sett Islamic Relief från flera olika perspektiv.

Vad gjorde du innan du kom hit?

– Dels har jag som sagt varit volontär i Grekland och jobbat i Libanon. Jag har också varit volontär i England och här i Sverige med nationella verksamheter främst med flyktingar. Innan dess praktiserade jag på en start-up och sen arbetade jag som engelsklärare i Beijing. Jag har pluggat ekonomi och politik vid Loughborough University i England där jag fick min kandidat, och sen internationella relationer, kulturgeografi och globala studier i Stockholm och Göteborg. Jag har en master i Globala studier.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?

– Det finns ingen vanlig dag! Men det finns några olika typer av arbetsuppgifter. Antingen sitter man med ansökningar till exempelvis Radiohjälpen, då skypear man med Islamic Relief-kollegor i flera olika länder som arbetar på våra fältkontor där. Vi redigerar ansökningarna och hjälper till att utveckla dem och se till att alla mål, delmål och aktiviteter hänger ihop med den eftersträvade effekten. Eller så arbetar man med pågående projekt, följer upp att allt fungerar enligt den initiala planen eller reser till fält och besöker projekten.

Eftersom vi också arbetar tematiskt gör jag också löpande research för att hålla mig uppdaterad. Jag går på seminarier eller diskuterar med Islamic Relief Worldwide som är vårt huvudkontor i Birmingham. Mitt tematiska område är personer med funktionsvariation inklusive psykisk ohälsa.

Vad driver dig på jobbet?

– Två saker: dels att äntligen få arbeta med att hjälpa människor vilket jag har velat sedan jag var 13 år. Och dels min egen personliga utveckling – hur kan jag bli ännu bättre på att hjälpa?

Har du sett några exempel på hur ditt arbete gör skillnad?

– Jag har ett konkret exempel från Libanon, ett projekt som finansierades av Radiohjälpen och Islamic Relief Sverige. Det handlade om föräldra- och hygienkurser för mammor. När jag började undrade jag verkligen hur vi skulle kunna åstadkomma förändring på så kort tid. Men jag och en annan volontär intervjuade en kvinna som hade gått kursen och lärt sig grundläggande livsmedelshygien, exempelvis att inte frysa kött som hade värmts upp. På så vis kunde hon förebygga sjukdomar hos sina barn. Tidigare hade hennes bebis tillbringat mycket tid framför telefonskärmar. Men under kursen fick mamman veta att detta kan vara skadligt för små barn och utvecklingen av deras hjärnor. Då minskade hon barnets skärmtid.

Vad får man om man börjar jobba på Islamic Relief?

– Dels ett varierat arbete, vilket jag tror att många i biståndsbranschen uppskattar. Det är också en bra plattform för att knyta kontakter och utveckla sin kompetens. Dessutom tycker jag att vi har väldigt trevligt på jobbet, vi hjälper varandra inom avdelningar och mellan avdelningar både professionellt och privat. Jag har aldrig känt behovet att ringa någon kompis för att luncha, utan kompisarna finns här.

Du är på väg ut på fältresa till Jordanien – vad ska du göra där?

– Jag skall besöka Islamic Reliefs projekt där vi hjälper syriska flyktingar och jordansk lokalbefolkning med insatser inom hälsa, utbildning och psykosocialt stöd. Många av mottagarna av vårt stöd bor i så kallade informella bosättningar utanför huvudstaden Amman. Jag har tidigare jobbat med flyktingar i Grekland och Libanon och vet hur utsatt situation flyktingar befinner sig i, så det känns väldigt meningsfullt att få åka dit.

Vad ger Islamic Relief för typ av stöd i Jordanien?

Islamic Relief Jordanien har bland annat en utbildningsbuss för barn som inte får plats i vanliga skolor, för att dessa är överbelastade eller för att de bor för långt ifrån skolorna. För många är det för dyrt att åka till skolan – med bussen kommer skolorna till dem! Vi erbjuder även psykosocialt stöd till de som upplevt krig och mår dåligt på olika sätt, samt erbjuder sjukvård till människor som annars saknar tillgång till det.

Vad är syftet med den här fältresan och vad är din uppgift?

Syftet är att utvärdera det här specifika projektet och Islamic Reliefs verksamhet generellt i Jordanien – för att se till att resurserna används effektivt och enligt projektets syfte.

Min uppgift är att hjälpa Islamic Reliefs kontor i Jordanien att bygga och utveckla sin kapacitet så att de kan hjälpa fler.  Mer konkret är det att utvärdera vårt fältkontors arbete specifikt med det här Sida-finansierade projektet, exempelvis hur det går med projektets tidsplan – kommer de hinna göra allt, vilka utmaningar har de, vilka utvärderingsmetoder, vilka verktyg använder de?

Vad hoppas du ha åstadkommit när du kommer hem?

Jag hoppas att ha byggt en teamkänsla på plats, att ha fått lära känna folk som jag tidigare bara har mejlat och skypeat med. Jag hoppas också ha lärt mig mer om Jordanien och hur man genomför en fältresa på ett bra sätt.

Genom att använda denna hemsida så godkänner du Islamic Reliefs Integritetspolicy