Myanmar drabbas av den dödliga cyklonen Mocha

 

RS332284 Cleaning the drainage scr
 

Flyktingsamhällen vid kusten och Rohingyas i Bangladesh drabbades av cyklonen Mocha som slog till land på söndagen den 14 maj och orsakade även omfattande förödelse i Myanmar. 

När insatserna påbörjades sände Islamic Relief in en nödinsatsgrupp för att stötta samhällena inför den väntade kraftiga stormen i sydöstra Bangladesh. Ett stort antal hjälparbetare och volontärer arbetade outtröttligt och förberedde sig för att hjälpa utsatta familjer med skyddsutrustning, mat och hygienartiklar. 

Med upp till 1 miljon rohingya-flyktingar i Cox’s Bazar som möter stormen med endast tunna bambustrukturer och presenningar som skydd är världens största flyktingläger en särskilt prioriterad plats. Området är starkt beroende av både statligt och humanitärt stöd för att överleva, trots att flyktingarna redan lever under extrema levnadsförhållanden i området. 

Det var strömavbrott och vindarna skadade över 2 000 skyddsrum, säger Shabel Firuz, Islamic Reliefs regionschef för Asien regionen.  

Stormen orsakade inte den omfattande skada vi befarade i Cox’s Bazar – istället centrerade stormens öga på Sittwe, i grannlandet Myanmar. Tidiga rapporter tyder på massiv förödelse i delstaten Rakhine, Myanmar”, avslutar Shabel. 

 

RS332282 Volunteers attended Disaster preparedness training
En medarbetare på Islamic Relief utbildar katastrofberedskap till volontärer i Bangladesh.

Vindhastigheter på cirka 130 km/h förstörde hem, fällde kraftledningar och slet av tak även från stabila byggnader. Vi är mycket oroade, särskilt över situationen i lägren som skyddar de fördrivna rohingyafamiljerna och för dem som bor i byar på landsbygden. Hittills har 6 personer rapporterats döda, och lokala översvämningar fortsätter att förstöra låglänta områden. 

Redan innan cyklonen Mocha behövde upp till 17,6 miljoner människor humanitärt stöd i Myanmar – Islamic Relief förväntar sig att behovet kommer att öka ännu mer i efterdyningarna av den senaste katastrofen. Genom att arbeta tillsammans med lokala partners förbereder vi oss för att snabbt kunna erbjuda livsviktigt stöd, särskilt mat, så snart som möjligt. 

Stöd vårt arbete och donera idag till vår katastroffond idag! 

Rapportera oegentligheter

För att säkerställa att Islamic Relief är en trygg och säker organisation för människor som vi möter har vi en policy mot oegentligheter.