Det internationella samfundet har misslyckats med att dra lärdom av folkmordet i Srebrenica 1995 – Europas värsta illdåd sedan Förintelsen – ett skamligt globalt misslyckande med att skydda civilbefolkningen. För trettio år sedan intog bosnienserbiska styrkor staden Srebrenica och genomförde sedan ett systematiskt massmord på över 8 000 bosniska muslimer i ett så kallat ”säkert område” deklarerat av FN, där människor utlovats skydd men i stället blev övergivna av det internationella samfundet. Under Bosnienkriget dödades över 100 000 människor, mer än två miljoner tvingades på flykt, och upp till 50 000 kvinnor utsattes för systematiska sexuella övergrepp.
Srebrenicas fasor hemsöker fortfarande överlevande och deras familjer. Islamic Relief – som var en av de största humanitära organisationerna på plats då och som fortfarande stöttar överlevare deltar idag i den nationella minnesceremonin i Bosnien och Hercegovina för att hedra offrens minne och hylla överlevande. Inför årsdagen har Islamic Relief dokumenterat vittnesmål (se nedan).

I dag ser vi återigen hur världen misslyckas med att skydda civila från övergrepp och att säkerställa ansvar för flagranta brott mot internationell rätt – i platser som Gaza och Sudan.
Waseem Ahmad, VD för Islamic Relief Worldwide, säger att världen inte har lärt sig något av Srebrenica:
“Folkmordet i Srebrenica är en mörk fläck på världens samvete. Människor lovades skydd men övergavs och massavrättades eller våldtogs medan omvärlden såg på. Regeringar hade både kunskap och verktyg att agera, men saknade den politiska viljan. De är skyldiga offren och överlevande i Srebrenica att förhindra att något liknande händer igen.
Men trettio år senare saknar regeringar återigen viljan att agera ansvarsfullt för att skydda liv. Förra året beordrade Internationella domstolen (ICJ) åtgärder för att förhindra folkmord i Gaza och fann det rimligt att ett sådant hot föreligger. Trots detta ignoreras domstolens beslut utan några som helst konsekvenser. Palestinier i Gaza dödas systematiskt, svälts, tvångsförflyttas och förvägras humanitärt stöd av Israel. Varje dag ser vi internationell rätt brytas av Israel med fullständig straffrihet.
I dag är arvet från Srebrenica mer aktuellt än någonsin. Det påminner oss om att regeringar måste agera – för att upprätthålla internationell rätt och förhindra övergrepp. Historien dömer dem hårt som inte handlar.”
Stater måste leva upp till sina åtaganden enligt 1948 års folkmordskonvention. Alla stater har en moralisk och juridisk skyldighet att agera omgående om det finns en risk för folkmord – inte vänta på rättsliga domar som kommer flera år efter att människor dödats. Det var först 2007, tolv år senare, som ICJ slog fast att folkmord hade begåtts i Srebrenica. Detta arv kräver att ICJ:s beslut om Gaza måste vara tillräckligt för att få stater att agera för att stoppa folkmord.
Islamic Relief uppmanar även regeringar och institutioner att göra mer för att bekämpa hatpropaganda och desinformation som göder folkmord och krigsbrott.
VD Waseem Ahmad säger:
“Kriget i Bosnien och folkmordet i Srebrenica drevs av hatpropaganda, desinformation och avhumaniserande retorik som framställde offren som ett hot. I dag ser vi liknande språkbruk i krig världen över där vi arbetar – som används för att frånta människor deras värdighet och mänsklighet, för att rättfärdiga attacker mot deras existens. Vi måste se starkare åtgärder mot hatpropaganda och uppvigling.”
Islamic Relief har arbetat i Bosnien och Hercegovina sedan 1992. Under kriget delade vi ut humanitärt stöd som mat och grundläggande förnödenheter, efter kriget stannade vi kvar och stöttade överlevande med att bygga upp sina hem, bearbeta trauman, få barn tillbaka till skolan samt starta gårdar och småföretag. I dag fortsätter vi att stödja överlevande, änkor och föräldralösa barn.
För att hedra offren och överlevande, och bevara deras berättelser, har Islamic Relief intervjuat flera överlevande från kriget och folkmordet i Srebrenica här är några av personerna vi har intervjuat:
Hasan, 65 år, en av få överlevare från ”Dödsmarschen” där tusentals män och pojkar jagades och dödades i skogen:
“Artilleriet besköt oss, ammunition bokstavligen slet sönder kroppar… Än i dag känner jag av konsekvenserna av detta. Ibland pratar jag i sömnen… ibland känns det som någon jagar mig.”
Avdo, 70 år, en av få överlevare, som ofta passerar Sušica-koncentrationslägret:
“De slog min far, och det smärtar mest. Jag kan komma över döden, men inte tortyren och grymheten… Två av mina bröder dödades. Min farbror också. Min faster dödades. Jag vet inte ens hur många i min familj som dödades.”
Umija, 52 år, vars anhörigas kvarlevor flyttades flera gånger för att dölja bevis:
“De hittades i tre massgravar, inte i en… de kastades i olika gravar och de låg långt ifrån varandra… Allt detta gör fortfarande ont. När jag spelar upp minnena i huvudet så blir jag deprimerad. Jag hoppas att det aldrig händer någon annanstans.”
Tima, 70 år, attackerades innan hon flydde till Srebrenica och där dödades hennes man:
“Jag tvingades lämna mitt hem eftersom de satte eld på huset. Vi återvände aldrig. De som stannade blev dödade. När jag kom till Srebrenica ville jag bara sätta mig ner med mina barn. Jag var fysiskt utmattad av att ha burit mina barn i tre månader i snön.”
Adelina, 28 år, född efter kriget, drabbades av trauma och diskriminering, men driver nu ett framgångsrikt företag med stöd från Islamic Relief:
“Kriget påverkade många. Min pappa har mycket trauma från kriget. Andra tittade konstigt på mig för att jag var muslim, för att mitt namn var annorlunda. Som barn ogillade jag mitt namn, men senare insåg jag att det är vackert. Jag blev mobbad i skolan för att jag var muslim och bosnisk, men med tiden blev det bättre.”