Sudan löper en enorm risk att kollapsa efter ett år av våldsamma konflikter och är på väg att drabbas av hungersnöd, eftersom landets livsmedelsförsörjning har minskat och små barn nu svälter ihjäl i städer, byar och fördrivningsläger, varnar Islamic Relief i en ny rapport.
Efter ett år av krig har Sudan hamnat i en av världens värsta humanitära kriser, men ändå är landet i stort sett bortglömt eller ignorerat av omvärlden.
Inför en stor ministerkonferens om Sudan som hålls i Paris den 15 april – med EU, Frankrike och Tyskland som värdar – uppmanar Islamic Relief världens ledare att öka insatserna för att säkra en omedelbar vapenvila, pressa parterna i konflikten att skydda civila och säkerställa humanitärt tillträde, samt öka biståndet för att förhindra en förödande svältkatastrof. En fjärdedel av året har gått och den humanitära insatsplanen för Sudan 2024 är bara finansierad till 5 %.
Under det senaste året har kriget spridit sig över hela landet och skapat vad som nu är världens största flyktingkris. 8,4 miljoner människor varav 2 miljoner av dem barn under 5 år – har tvingats fly från sina hem.
Barn dör nu av hunger och Islamic Reliefs personal ser en snabb ökning av antalet undernärda barn på de hälso- och näringscenter som organisationen stöder, däribland några som är så utmagrade att de knappt kan andas. Många familjer äter bara några munnar sorghum om dagen. Under de senaste månaderna har striderna spridit sig till många av Sudans viktigaste jordbruksregioner, vilket har förstört livsmedelsproduktionen.
Många jordbrukare berättade för Islamic Relief att det är för farligt att ta sig till sina fält för att plantera eller skörda grödor, medan lastbilar som transporterar mat till marknader regelbundet plundras.
Omkring 30 000 fler människor per dag hamnar i krisnivåer av osäker livsmedelsförsörjning, med 17,7 miljoner människor (nästan 40% av befolkningen) som nu står inför hunger och 5 miljoner av dem bara ett steg bort från svält. I delar av Khartoum och Darfur väntas hungersnöden bryta ut inom några veckor.
Kollegor delar ut matpaket för Ramadan i Khartoum.
Ramadan Programme 2023 targets IDPs, female-headed households, families who live on less than minimum income, refugees, people with disabilities, orphans, and the elderly, in Blue Nile, North Kordofan, Gedarif, and Khartoum States. This year, the team will distribute 5,951 food packs across Sudan, in coordination with the government’s Humanitarian Aid Commission.
I Islamic Reliefs nya rapport beskrivs det extrema våldet och hoten mot civilbefolkningen under det senaste året, med byar som bränts ner till grunden, kvinnor som attackerats och barn som rekryterats till väpnade grupper. Sjukhus och marknader har bombats och plundrats, och viktig infrastruktur och viktiga tjänster har förstörts.
Elsadig Elnour, Islamic Reliefs landchef i Sudan, säger: ”Under det senaste året har jag sett mitt land förfalla till våld, galenskap och förstörelse, försummat av resten av världen. Alla har förlorat allt. Alla är traumatiserade. Det är så det känns att vara sudanes just nu. Vi har förlorat nära och kära, egendom, jobb och den framtid som vi planerade. Till och med de rika har blivit fattiga. Om det inte blir vapenvila och fred mycket snart kan landet kollapsa.”
Under det senaste året har Islamic Relief varit tvungna att flytta sitt huvudkontor i Sudan flera gånger när våldet har spridit sig. Sudan är nu en av de farligaste och svåraste platserna att leverera humanitär hjälp, med dussintals hjälparbetare dödade, kontor plundrade och regelbundna byråkratiska hinder.
Trots utmaningarna har Islamic Relief levererat viktig hjälp till mer än 600 000 människor över hela landet, bland annat genom att dela ut mat och kontanter, stödja vårdinrättningar och tillhandahålla hygien- och värdighetspaket.
Gesma är en 23-årig fyrabarnsmamma som var tvungen att föda tvillingar i internflyktinglägret Midwives i delstaten Sinnar. Hon fick kontantstöd från Islamic Relief som hjälpte henne att köpa förnödenheter till förlossningen och att starta en liten matförsäljningsverksamhet i lägret.
Eftersom krisen försummas internationellt, belyser Islamic Reliefs nya rapport hur sudanesiska samhällen spelar en ledande roll i svaret – med samhällskök som tillhandahåller mat och fattiga familjer som tar fördrivna familjer till sina egna hem och delar med sig av det lilla de har. I rapporten uppmanas internationella givare vid Pariskonferensen och därefter att öka finansieringen och det tekniska biståndet till lokala gräsrotsnätverk, särskilt kvinnoledda grupper och medborgarkommittéer.
Islamic Reliefs rapport uppmanar de stridande parterna att gå med på en omedelbar och ovillkorlig vapenvila, inleda en dialog för en hållbar lösning på konflikten och följa de åtaganden de har gjort för att skydda civila och underlätta säkert och obehindrat humanitärt tillträde till alla människor i nöd.
Man uppmanar det internationella samfundet att öka biståndet, särskilt för att förbättra livsmedelssäkerheten och stödja försörjningsmöjligheter, och att spela en större diplomatisk roll och blåsa nytt liv i ansträngningarna för att nå en vapenvila och obehindrat humanitärt tillträde.
Stöd vårt arbete genom vår katastroffond och hjälp oss rädda liv i Sudan!