Syrien: Lokala biståndsarbetare riskerar livet för att bistå människor i behov

De påverkas själva av kriget och konflikt – men kämpar outtröttligt för att bistå med stöd till landsmän på flykt. Möt Hamza, en av Islamic Reliefs lokala medarbetare i nordvästra Syrien.

Det har gått sex år sedan Hamzas familj lämnade Syrien för att söka skydd i ett grannland. Men istället för att sätta även sig själv i säkerhet stannade Hamza själv kvar för att bistå människor på flykt. I nordvästra Syrien lever människor som tvingats fly i utbredd fattigdom och i läger där skyddet mot väder och vind brister.

– Deras byar har attackerats och de har tvingats fly gång på gång i desperat jakt på säkerhet. De har förlorat sina hem, sina nära och kära, sin försörjning, utbildning och säkerhet.

Islamic Relief- medarbarbetaren Hamza i nordvästra Syrien

Hamza känner själv igen sig i deras situation – han har själv tvingats lämna sitt hem upprepade gånger på grund av bombningar.

Kan gå dagar utan att familjen hör från Hamza

Att vara ifrån familjen är prövande. Hamza reser då och då och träffar dem, några dagar i taget. Däremellan försöker de få till videosamtal så ofta det går. Men ibland bryts kommunikationerna i samband med attacker.

– Det är väldigt svårt. När de inte hör från mig fruktar de ofta det värsta.

Säkerhetssituationen i nordvästra Syrien är svår, och varje insats föregås av noggrann planering.

– Att arbeta här är extremt farligt. Vi reser genom mycket farliga områden för att nå människor och planerar varje rörelse noggrant så att vi kan resa säkert.

Vardagen innebär också många utmaningar: Att tanka bilen kan innebära timmar av letande, att ladda datorn kan kräva en generator och bränsle för att driva den. Rinnande vatten är inte alltid tillgängligt.

– Detta är verkligheten. Enkla saker är svåra att uppnå här i norra Syrien.

Nu när kriget i Syrien pågått i tio år önskar sig Hamza mer än någonsin att det ska ta slut och att familjer som splittrats, liksom hans egen, ska kunna återförenas.

–  Jag vill leva med min fru och mina barn igen. Jag vill kunna vara nära dem, ta hand om dem, och leva ett gott liv.

Fotnot: Hamza heter egentligen något annat, men av säkerhetsskäl skriver vi inte ut hans riktiga namn.

Läs mer om Islamic Reliefs insatser i Syrien här. 

Rapportera oegentligheter

För att säkerställa att Islamic Relief är en trygg och säker organisation för människor som vi möter har vi en policy mot oegentligheter.