Trosbaserade organisationers avgörande roll för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter globalt

En ny studie visar att trosbaserade organisationer spelar en viktig roll i att främja sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) runt om i världen. Intervjuer med trosbaserade organisationer i Benin, Kenya och Zimbabwe visar att de är starka aktörer i arbetet med att stärka SRHR, särskilt i samhällen där dessa frågor är känsliga eller tabu.

Att religionen används som slagträ av vissa makthavare och religiösa aktörer för att motverka SRHR är trender vi ser på flera håll i världen och något som just nu oroar. Mer ovanligt är att det positiva och konstruktiva arbete för SRHR som religiösa aktörer bedriver synliggörs. – I ett globalt perspektiv är religion en viktig del i många människors liv som också påverkar beslut, normer och uppfattningar kopplat till SRHR. Att arbeta tillsammans med trosbaserade aktörer i SRHR-arbetet, och bygga på deras nätverk och förtroende öppnar nya möjligheter att utmana traditionella synsätt på hälsa och rättigheter, säger Elin Larsson, Docent i global hälsa vid Karolinska Institutet.

Rapporten ”The Community Trusts Us”

Studien presenteras i rapporten ”The Community Trusts Us” och är ett resultat av ett samarbete mellan PMU, Act Svenska kyrkan, Diakonia, Islamic Relief, och Karolinska Institutet. Rapporten visar att trosbaserade organisationer, tack vare sin djupa förståelse för lokala religioner och nära koppling till samhällena kan arbeta effektivt med SRHR-frågor. Deras lokala förankring och tillit gör dem till centrala aktörer i arbetet att driva förändring i sammanhang där sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter är svåra eller kontroversiella. – Trosbaserade organisationer är inte bara en del av samhället de arbetar inom, de har också omfattande nätverk och långvariga relationer som möjliggör hållbara förändringar inom SRHR, säger Elin Larsson.

Viktiga insikter

Rapporten betonar vikten av att uppnå varaktiga resultat inom SRHR genom att ta tillvara på trosbaserade organisationers roll och engagemang. Deras närvaro i samhället och koppling till globala religiösa rörelser ger dem möjlighet att påverka brett. De verkar inom olika områden som hälsosektorn, civilsamhället och religiöst ledarskap vilket ger en stor mångfald.

Rapporten visar att det finns en utmaning i att vara en del av rörelser med olika syn på SRHR-frågor samt utmaningen av att de påverkas av det aktiva och starkt finansierade motståndet mot SRHR vilket innebär att många alltid arbetar i en uppförsbacke. De intervjuade organisationerna föreslår strategier som att bygga starka allianser med både religiösa aktörer tillsammans med andra aktörer.

Rapporten betonar också de negativa effekterna av Covid-19-pandemin på SRHR-arbetet globalt. Trots detta har trosbaserade organisationer fortsatt sitt arbete och bibehållit sitt engagemang för att stödja SRHR i sina samhällen.

– Pandemin har visat hur viktigt det är att inkludera lokala aktörer, särskilt trosbaserade aktörer, i arbetet för att återuppbygga och stärka SRHR-insatser efter krisen, säger Elin Larsson.

Andra insikter i rapporten:

· Stöd till de som lever i marginalisering: Trosbaserade organisationer har ofta upparbetade verksamheter för att nå och stötta de grupper som lever i marginalisering, vilket är centralt i SRHR-arbetet som fokuserar på att motverka ojämlikhet och maktobalanser.

· Stor mobiliseringskraft Då trosbaserade aktörer finns brett ute i samhällen har de möjlighet att mobilisera ett stort antal människor för att stärka SRHR-arbetet och nå bredare samhällsgrupper.

· Förändrade normer och ökad hälsa: Genom ett arbete med att öka medvetenheten inom samhällsstrukturer om SRHR, ser lokala organisationer möjligheter att förändra kulturella-, religiösa- och traditionella normer samt minskning av mödra- och barnadödlighet, könsbaserat våld, HIV och barnäktenskap.

Läs hela studien här.

*Studien är genomförd av Islaimc Relief tillsammans med Karolinska Institutet, Act Svenska Kyrkan, Diakonia och Pingstmissionens Utvecklingssamarbete (PMU) och har gjorts inom ramen för the Swedish Platform for Global Sexual and Reproductive Health and Rights Issues.

Rapportera oegentligheter

För att säkerställa att Islamic Relief är en trygg och säker organisation för människor som vi möter har vi en policy mot oegentligheter.