Afghanistan ett år senare: ett land som möter flertal kriser

Afghanistan har ställts inför flera prövningar under det senaste året. Torka, hunger och en allvarlig ekonomisk kris är bland utmaningarna som Afghanistans folk står inför. De flesta familjer har väldigt lite pengar och har inte råd med mat. 

Zainab

Det finns mat till försäljning på marknaderna, men prishöjningar på basvaror har blivit oöverkomliga för många människor. Som ett resultat vittnar Islamic Relief om en kraftig ökning av hunger och undernäring. Människor säljer alla tillgångar de har, inklusive sina hem, för att ha råd att köpa mat. Situationen är så desperat att vissa föräldrar har tillgripit att sälja sina barn eftersom de inte längre har råd att mata hela familjen. 

Den humanitära krisen i Afghanistan har förvärrats avsevärt sedan augusti 2021, men den började inte då. Miljontals afghaner befann sig redan i fattigdom efter årtionden av krig och politisk instabilitet. Bistånd från omvärlden, som då ökade antalet inskrivna i skolan och minskade spädbarnsdödligheten, har minskat eller dragits in. De enda som straffas av detta är den afghanska befolkningen.

Sedan maktskiftet ifjol har kvinnors rättigheter urholkats ytterligare, civilsamhällets utrymme begränsats och akademiker har lämnat landet. Därtill har Afghanistan drabbats av torka som utplånat jordbruk samt boskap som tidigare försörjt miljontals människor. Den förödande jordbävningen som slog till i Paktika släckte generationer av människors liv och förvandlade tusentals hem till spillror.

Den ekonomiska krisen har kastat miljontals fler människor i fattigdom och drivit de fattigaste mot svältbranten. Därför är vårt arbete viktigare än någonsin!

Vad gör Islamic Relief? 

Islamic Relief har arbetat i Afghanistan sedan 1999. Vi arbetar för närvarande i 11 provinser (Balkh, Bamyan, Faryab, Baghlan, Herat, Kabul, Kandahar, Kapisa, Kunar, Kunduz och Nangarhar) och sätter in nödhjälp i andra delar av landet efter behov, såsom vid jordbävningen i Paktika.

Våra 250 kollegor och hundratals volontärer levererar livsnödvändigt humanitärt bistånd, säkrar hållbara inkomstkällor, tillhandahåller sjukvård och förbättrar tillgången till utbildning för flickor och pojkar.

Läs mer om vårt arbete i Afghanistan här.

Hjälp Islamic Relief att nå människor i nöd i Afghanistan. Donera nu

Rapportera oegentligheter

För att säkerställa att Islamic Relief är en trygg och säker organisation för människor som vi möter har vi en policy mot oegentligheter.