Islamic Relief får 4,5 miljoner till katastrofstöd i Bangladesh efter översvämningar

Bangladesh Floods 1 870x490 2

Biståndsmyndigheten Sida ger 4,5 miljoner i akut humanitärt stöd till Islamic Relief för de översvämningar som drabbades nordöstra Bangladesh i mitten av juni.  Översvämningen var den tredje största på kort tid och beskrivs som den värsta på 20 år, där drygt tre miljoner människor bedöms vara i behov av humanitärt stöd, enligt FN.

Biståndsmyndigheten Sida betalar nu ut totalt 13 miljoner till totalt fyra av Sidas strategiska partners som har möjlighet att genomföra insatser i området. Dessa är Rädda Barnen, Islamic Relief, Action Against Hunger och Norwegian Refugee Council. Uppåt 7,2 miljoner människor har drabbats av de omfattande översvämningarna i nordöstra Bangladesh och FN beräknar att mer än hälften av dem är i behov av akut humanitär hjälp.  

– De plötsliga översvämningarna har svept bort hus och ägodelar, isolerat hushåll och översvämmat jordbruksmarker. Över 470 000 personer har sökt skydd i tillfälliga skyddsrum, säger Elisabet Hedin, enhetschef för Sidas humanitära bistånd. 

De hårdast drabbade områden är i distrikten Sylhet och Sunamganj, och de Sida-finansierade insatserna ska rädda liv genom exempelvis distribution av mat, kontantinsatser, olika typer av skyddsinsatser och reparation. Islamic Relief, som har arbetat i det översvämningsutsatta landet i över 30 år, svarar upp mot krisen genom att distribuera livräddande hjälp. Förutom att hyra båtar för att nå strandsatta människor kommer Islamic Relief att tillhandahålla mat, vattenreningstabletter och hygienartiklar. 

– Vi stödjer organisationer som redan är på plats och som snabbt kan att nå fram till de som behöver det som mest. Vi räknar med att nå fram med hjälp till fler än 120 000 utsatta människor, säger Elisabet Hedin. 

Fördelningen av humanitärt stöd 

  • Islamic Relief – 4,5 miljoner kronor 
  • Action Against Hunger – 3 miljoner kronor 
  • Norwegian Refugee Council – 3 miljoner kronor 
  • Rädda Barnen – 2,5 miljoner kronor 

Läs mer om översvämningarna och situationen i Bangladesh här

Rapportera oegentligheter

För att säkerställa att Islamic Relief är en trygg och säker organisation för människor som vi möter har vi en policy mot oegentligheter.