Islamic Relief fördömer våldet i Al Aqsa-moskén under ramadan 

Islamic Relief är bestört över att mer än 150 palestinier har skadats under bönetiden vid Al Aqsa-moskén, den tredje heligaste platsen inom Islam.

Israeliska styrkor gick in på Al Aqsa-moskéns område strax före fredagsbönen den 15 april 2022. Dussintals palestinier ska ha skadats med gummikulor, granater och batonger. Även israeliska soldater ska ha skadats till följd av stenkastning. 

– Det är skrämmande att människor som kom till Al Aqsa för att be under den heliga månaden Ramadan har blivit attackerade och skadade. Vi befinner oss i en tid då människor av alla trosriktningar bör kunna fira de sammanfallande högtiderna ramadan, påsk och pesach i fred och säkerhet. Människors rätt att be fritt och säkert måste upprätthållas. Vi fördömer allt urskillningslöst våld mot civila och uppmanar alla inblandade att få ett omedelbart slut på den senaste upptrappningen som har dödat både israeler och palestinier, säger Waseem Ahmad, chef för Islamic Relief Worldwide.

Den israeliska aggressionen vid Al Aqsa-moskén kommer mitt under eskalerande spänningar och våld i regionen, där 14 israeler och 25 palestinier har mist livet. Islamic Relief fördömer starkt alla attacker mot civila och efterlyser en varaktig lösning, som är förankrad i rättvisa och internationell rätt. Detta inkluderar ett slut på den israeliska ockupationen av Palestina.

– Alla involverade parter och det internationella samfundet måste ta itu med de djupt rotade orättvisorna som ockupationen skapar och som palestinier möter på daglig basis. För att kunna uppnå varaktig fred måste det bli ett slut på ockupationen, säger Waseem Ahmad, chef för Islamic Relief Worldwide. 

Under ramadan år 2021 ledde sammandrabbningar vid Al Aqsa till en snabb upptrappning av våld på Gaza och Västbanken. Över 300 palestinier dödades och mer än 2 500 skadades; 12 israeler dödades och mer än 100 skadades.

Islamic Relief har arbetat i Palestina sedan 1997. Under 2021 har vi stöttat över 400 000 människor i Gaza med nödvändig medicinsk vård, utbildningsinsatser och yrkesutbildningar för arbetslösa ungdomar i Gaza. Läs mer här.

Islamic Relief Sverige bedriver projektet ”Att stärka civilsamhällets organisationers och kommuners roll mot miljöskydd i Gazaremsan” som påbörjades under 2021. Målet med projektet är att samhällen i Khan Younis området har ökad tillgång till sina rättigheter gällande miljön och att makthavare hålls alltmer ansvariga för att uppfylla dessa rättigheter.

Projektet strävar efter att ta itu med problem som leder till att människor utsätts för ökade risker för utestängning och gällande miljörelaterade rättigheter, som exempelvis dåligt tillgång till rent vatten. Genom att fokuserar på att stötta civilsamhällesorganisationer som jobbar med miljö och klimat så kan de tack vare projektet trycka på myndigheter att ta sitt ansvar kring dessa frågor över de 7 orterna i Khan Younis.

Rapportera oegentligheter

För att säkerställa att Islamic Relief är en trygg och säker organisation för människor som vi möter har vi en policy mot oegentligheter.